O tasarı Meclis'te kabul edildi

Meclis Genel Kurulu'nda görüşülen Askerlik Kanunu’nda değişiklik içeren tasarı yasalaştı. Düzenleme göre, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlarının görevleriyle ilgili işledikleri suçlarda soruşturma izni Başbakan tarafından verilecek. Jandarma Genel Komutanıyla ilgili ise İçişleri Bakanı son sözü söyleyecek.

O tasarı Meclis'te kabul edildi

Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanları için soruşturma iznini hükümet insiyatifine bırakan Askerlik Kanunu’nda değişiklik içeren tasarı Meclis Genel Kurulu’nda kabul ederek yasalaştı.

Düzenlemeyle, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlarının görevleriyle ilgili işledikleri suçlarda soruşturma izni Başbakan tarafından verilecek.

Jandarma Genel Komutanıyla ilgili ise İçişleri Bakanı son sözü söyleyecek. Yetkili merci dava açılma izni verirse, yargılamayı "Yüce Divan" sıfatıyla Anayasa Mahkemesi yapacak.

Cumhurbaşkanı’nın onayı ile görev süresi sadece bir yıl uzayan kuvvet komutanlarının görev süreleri 65 olan yaş hadleri dolana kadar uzatılabilecek.

Yapılan düzenleme ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Genelkurmay Başkanlığı’nda yaş haddi 67 olduğu için istendiği takdirde 2017 yılına kadar görevde tutulabilecek.

Yasaya göre bu kararlara 10 gün içinde Cumhurbaşkanlığına itiraz edilebilecek, Cumhurbaşkanının vereceği karar ise kesin olacak. Hakkında soruşturma izni verilen komutanlar, bu izni veren makam tarafından soruşturmanın güvenliği ve sağlıklı yürümesi için geçici süreyle görevden uzaklaştırılabilecek.

Askerler hakkındaki isimsiz, imzasız, adressiz veya takma adla yapıldığı anlaşılan ya da belli bir olayı ve nedeni içermeyen, delilleri ve dayanakları gösterilmeyen ihbar ve şikayetler işleme konulmayacak

ulusalkanal.com.tr

# meclis # erdoğan # yüce divan # Hava Kuvvetleri # Deniz # kara # askerlik kanunu