1. Dünya Savaşı'na giden süreçte özgürlük ve vatan savunmasını anlatan sergi açıldı

1'inci Dünya Savaşı’na giden süreçte döneme ışık tutan belgeler Ankara’da sergilendi. "19. Yüzyıl’dan 20. Yüzyıl’a Osmanlı İmparatorluğu mücadele koleksiyonu" adlı sergide döneme ait gravür, bildiri, harita, yazışma ve diğer tür belgeleri içeriyor.

1. Dünya Savaşı'na giden süreçte özgürlük ve vatan savunmasını anlatan sergi açıldı

Osmanlının sömürgeleştirilmesi ve buna karşı gelişen özgürlük ve vatan mücadelesini anlatan bir sergi Ankara’da açıldı.

Çağdaş Sanatlar Merkezinde yapılan ve "19. Yüzyıldan 20. Yüzyıla Osmanlı İmparatorluğu: Mücadele-Koleksiyoncuların Seçkisi’" adını taşıyan sergide döneme ait gravür, fotoğraf, kartpostal, bildiri, afiş, harita, ünlülere ait imzalı fotoğraf, yazışmalar bulunuyor.

Sergi Namık Kemal, Mithat Paşa, İttihat ve Terakki Cemiyeti ile başlayan Mustafa Kemal Atatürk’le devam eden vatan ve özgürlük mücadelesini fotoğraflarla konu alıyor. Bu alandaki çalışmalar aynı zamanda Ankara Koleksiyoncular derneği tarafından kitaplaştırıldı.

"Birinci Dünya Savaşı’nın 100. yılında Meşrutiyet’ten Cumhuriyet’e Vatan Savunması" isimli kitap İttihat ve Terakki Cemiyeti’nin verdiği mücadele, Çanakkale zaferi ve kurtuluş savaşına ait birçok belge ve fotoğrafı bir araya getirdi.

Kitapta yer alan Kurtuluş Savaşı dönemindeki seferberlik kartları oldukça dikkat çekiyor.

Koleksiyoncular Derneği Başkanı Korkut Erkan serginin amacının tarihsel gerçekleri halkın hizmetine sunmak olduğunu belirtti.

Koleksiyoncular Derneği üyelerinin seçkilerinin arasında madalya, nişan, plaket ve askeri tıp tarihine ait malzemeler de bulunuyor.

Sergi 30 Mayıs tarihine kadar açık olacak.

KAMERA: UĞUR MARANGOZ

ulusalkanal.com.tr

# sergi # 1. dünya savaşı # açıldı