Almanya'da Merkel'in yerine ''Türk Armin'' Laschet

Almanya'da iktidarın en büyük otağı olan Hristiyan Demokrat Birlik Partisi liderini seçti. Bu seçim Türkiye açısından çok önemli. Çünkü partinin başkanlığına seçilen Kuzey Ren Vestfalya eyaleti Başbakanı Armin Laschet Türklerle olan sıcak ilişkileri nedeniyle ''Türk Armin'' olarak tanınıyor. Hristiyan Demokrat Birlik Partisinin yeni başkanı, Almanya genel seçimlerinde aday olursa başbakanlık için en güçlü isim.

Almanya'da Merkel'in yerine ''Türk Armin'' Laschet

Almanya ve Avrupa siyasetini yakından ilgilendiren bir seçim yapıldı. Özellikle Almanya'nın gelecek 10 yılında köklü siyasi değişiklikleri getirecek seçimde yeni lider belirlendi.

Şansölye Angela Merkel'in başkanlığındaki Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi liderliği için 3 isim yarıştı. Kovid-19 tedbirleri ile, son yılların en büyük digital kurultayı yapıldı. Kurultay üyeleri sanal ortamda oy kullandı.

İkinci turda yarışın kazananı ülkenin en büyük eyaleti Kuzey Ren Vestfalya'nın Başbakanı Armin Laschet oldu. Merkel ile yakınlığı ile bilinen Laschet, Hristiyan Demokrat Birlik Partisi yeni genel başkanı seçildi.

Laschet'in kurultay konuşması ise geleceğin işareti olarak yorumlandı. Mülteci krizine olan sağduyulu ve kapsayıcı yaklaşımı ile tanınan siyasetçi, ülkedeki aşırı ırkçı sağ eğilimlerle mücadele edileceğini vurguladı:

''Kutuplaştırmak kolay ama önemli olan bütünleştirici olmak. Hoşlanmadığımız insanlarla da görüşmeliyiz. Merkezdeki bir parti için belirleyici olan devamlı uzlaşma aramaktır. Biz ülkemizin aşırı sağ teröristler ve onların zihinsel kundakçıları tarafından parçalanmasına izin vermeyeceğiz.''

Merkez sağda muhafazakâr-liberal siyasetçi olarak tanımlanan Laschet, Almanya ekonomisinin göçmenler sayesinde yükseldiğini savunuyor. Hukuk ve siyaset bilimi mezunu olan Alman siyasetçi daha önce Federal Meclis'te milletvekilliği, Avrupa Parlamentosu üyeliği ve Uyum Bakanı olarak da görev yaptı.

Almanya Başbakanı Merkel'in, eylüldeki seçimlerde başbakanlığı bırakması ile yeni bir seçim maratonu başlayacak. Başbakanlık adaylıklarına kesin gözüyle bakılan isimler ise Sağlık Bakanı Jens Spahn ile Bavyera Eyaleti Başbakanı ve Hıristiyan Sosyal Birlik lideri Markus Söder... Laschet'in aday olup olmayacağı henüz bilinmiyor. Ama aday olması durumunda Laschet'in başbakan seçilme olasılığının yüksek olduğu belirtiliyor.

Seçimleri kazanarak Almanya'da iktidarın en büyük ortağı olan partini başına gelen 59 yaşındaki Laschet, Türk siyasetinin de yakından tanıdığı biri:

''Siz PKK'nın terör örgütü olmadığını iddia ediyorsunuz ama onlar bir terör örgütü. Onların terörist olmadığını iddia edemezsiniz''

Almanya'daki Türklerle ve Türkiye ile olan iyi ilişkileri ile tanınan Laschet, ''Türk Armin'' olarak anılıyor. Almanya'da PKK destekçilerine tepkisi ile de bilinen Laschet'in, terör örgütüne kök söktürmesi bekleniyor.

# Avrupa Parlamentosu # pkk # almanya # Merkel # Federal Meclis # Türk siyaseti # Bavyera Eyaleti # Laschet # Hristiyan Demokrat Birlik Partisi