Türkiye ve Mısır denizde anlaşabilir mi?

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun "Mısır ile deniz yetki anlaşması imzalayabiliriz" açıklamasının ardından gözler Doğu Akdeniz'e çevrildi... Mısır, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi arasındaki kıta sahanlığı anlaşması deniz yetki anlaşmasına engel olur mu? Ankara ve Kahire arasında imzalanacak anlaşmanın ardından bölgede iş birliği nasıl gelişir? Ayrıntıları haberimizde izleyelim…

Türkiye ve Mısır denizde anlaşabilir mi?

Haber: Buse Gençtürk

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ankara ve Kahire arasında bir deniz yetki anlaşması yapılabileceğini açıkladı. Kritik açıklama sonrası gözler Doğu Akdeniz'e çevrildi.

Uluslararası İlişkiler Uzmanı Prof. Dr. Sencer İmerTürkiye ve Mısır arasındaki gelişmeyi olumlu olarak nitelendirdi.

ANKA Strateji Yönetim Kurulu Üyesi Emekli Tümamiral Dr. Deniz Kutluk 2 ülke arasında gelinen noktayı fırsat olarak değerlendirdi:

- Bu fırsat kaçırılmamalıdır. Diplomatik temsil seviyesi de maslahatgüzardan büyükelçilik seviyesine yükselerek bu iş perçinlenir.

Türkiye'nin Libya ile deniz yetki anlaşmasına karşı çıkan Mısır, Doğu Akdeniz'de Türkiye'nin 18'inci sahası ile Türk kıta sahanlığını 18 Şubat'ta kabul etti. Olumlu adımın ardından deniz yetki anlaşması yapılabileceği gündeme geldi.

İmer, Türkiye'nin Libya ile olduğu gibi Mısır ile de ilişkilerinin iyi olmasının Doğu Akdeniz'de etkisini artıracağını ifade etti:

- Türk Dışişleri Bakanlığı gereken mesajı vermiştir. Bizim Akdeniz'de gerçekten komşu olduğumuz Mısır'la Libya ile olduğu gibi Doğu Akdeniz'in güney sahillerinde etkili olacağız böylece.

Kutluk, Türkiye ve Mısır arasındaki gerginliğin iki ülkeye de zarar getireceğini söyledi:

- Aksi halde deniz yetki alanları paylaşımında esas söz sahibi olması gereken kıyıları karşılıklı iki devlet Mısır ve Türkiye bu düzensizlikten zarar görmeye devam edecektir.

Mısır, 6 Ağustos 2020'de Yunanistan ile 2003'te ise Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile kıta sahanlığı anlaşması yaptı.

Ankara ve Kahire arasında deniz yetki anlaşması yapıldığında bu kıta sahanlığı engel oluşturur mu? sorusuna Kutluk ''Olmaz.'' yanıtını verdi:

- Olmaz. Yunan-Mısır uzlaşması zaten Yunanistan tarafından savunulabilecek bir düzenleme değildir. 2003 yılında yapılan Mısır-GKRY anlaşması Mısır'ın 11 bin 500 kilometre kare aleyhinde sonuç vermiş. Bu bölge zengin petrol sahalarının bulunduğu yer. Mısır, Türkiye ile anlaşmasının ardından GKRY ile anlaşmasını gözden geçirmesini beklemek lazım.

ANKA Strateji Yönetim Kurulu Üyesi Emekli Tümamiral Dr. Deniz Kutluk Mısır'ın yanı sıra Suriye ile denizlerde iş birliği yapılabileceğini belirtti:

- Deniz yetki alanlarında da ortak işletme yapma imkanları vardır. Türklerin elindeki şu an 6'ya çıkmış olan neredeyse bir amiral yönetimine vermek gerekecek olan filotila, denizde sismik araştırma yapacak sondaj yapacak imkanlar Suriye deniz alanlarında iş yapacak imkan vermektedir.

Uluslararası İlişkiler Uzmanı Prof. Dr. Sencer İmer ise Türkiye, Mısır ve İran iş birliğine dikkat çekti.

- Türkiye-Mısır ilişkilerinin gelişmesi bölgeye istikrar gelmesi için çok önemlidir. Bir üçgen olarak düşünün. Ankara-Kahire-Tahran. Bu üçünün birlikteliği bölgeyi stabilize eder.

# ankara # türkiye # libya # yunanistan # mısır # Dışişleri Bakanı # doğu akdeniz # Deniz # Mavi Vatan # akdeniz # GKRY # kara # Kahire # Sencer İmer # büyükelçilik # Deniz Kutluk # Deniz Yetki Alanı # Kıta sahanlığı