ABD Kabil Büyükelçiliğini tahliye ediyor

ABD, Taliban'ın Afganistan'ın başkenti Kabil'in sınırlarına dayanmasının ardından büyükelçiliğini tahliye etmeye başladı. Washington Post gazetesine göre, ABD, tahliye sürecine karışmaması durumunda Taliban'a Kabil'e girişinin daha kolay kabul göreceğini iletti.

ABD Kabil Büyükelçiliğini tahliye ediyor

20 yıldır Afganistan'ı kan ve gözyaşı gölüne çeviren ABD, Taliban'ın ilerleyişi karşısında geri çekilmek zorunda kaldı.

ABD, Taliban güçlerinin Kabil'e ilerleyişini hızlandırmasının ardından aldığı tahliye kararını uygulamaya geçirdi. Büyükelçiliğin tahliyesi için gönderilen askerler, personeli tahliye etmeye başladı. Tahliye kararıyla birlikte hassas belgelerin de imha edilmesi talimatı verildi.

Yüksek yolcu kapasiteli bir Chinook helikopterinin elçilik binası üzerinde uçtuğu anlar görüntülendi.

ABD TALİBAN'DAN TEMİNAT TALEP ETTİ

Bu arada ABD merkezli basın yayın organları Washington'un tahliye işlemleri için Taliban ile pazarlık yaptığını yazdı.

Washington Post gazetesine göre, ABD Taliban'dan tahliye sırasında personele müdahale edilmemesini istedi. Habere göre ABD, çatışma olmadığı takdirde, Taliban'a Kabil'e girmesinin uluslararası toplum ve Afgan halkı tarafından daha rahat kabul göreceğini iletti.

RUS YETKİLİLER: ''BÜYÜKELÇİLİĞİ BOŞALTMA NİYETİMİZ YOK''

Amerika Birleşik Devletleri'nin tahliyesi devam ederken bir açıklama da Rusya'dan geldi. Rusya Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, Rusya'nın Kabil'deki büyükelçiliği boşaltmaya niyetli olmadığını açıkladı. Taliban da Rus büyükelçiliğinin güvenliğini garanti ettiğini duyurdu.

# abd # taliban # washington post # ABD Afganistan # ABD Afganistan tahliye # Rusya Taliban # Rusya Afganistan # ABD Taliban # kabil büyükelçiliği # ABD Taliban Afganistan # Chinook # ABD Kabil Büyükelçiliği