Doğal tarım işçileri: Bombus arıları

Seraların doğal işçileri bombus arıları, sebze ve meyvelerde hormon kullanmadan doğal tozlaşmayı sağlıyor. Verimi artırıyor. Maliyeti düşürüyor.

Doğal tarım işçileri: Bombus arıları

Bombus arıları, seraların doğal tarım işçileri, çiftçilerin sağlıklı gıda üretimindeki yoldaşı… Sebze ve meyvelerde hormon kullanmadan doğal tozlaşmayı sağlıyorlar.

Ana kullanım alanı örtü altı ve domates… Ancak ürün yelpazesi günden güne genişliyor. Yaş sebze ve meyveciliğin en önemli merkezi Antalya'da üretim alanlarında vızır vızır arılar çalışıyor. Böylece verim ve kalite artıyor. Maliyet düşüyor.

Bombus arıları çevreye ve insan sağlığına zararlı kimyasalların kullanımını engelliyor. İhracatın önündeki en büyük engel olan kalıntı sorunu da Türk ihracatçısı için tarih oluyor.

Bombus arı ihtiyacı, yıllar önce ithalatla karşılanıyordu. Ancak durum değişti. Yerli ve milli üretimde sektörün en büyük firmasının Genel Müdürü Yağız Süzen, bombus arı üretimi ile ilgili bilgi verdi.

Süzen, bombus arı kolonilerini yurt çapında dağıttıklarını, birçok ülkeye de ihraç ettiklerini söyledi.

Peki bombus arıları nasıl üretiliyor? Üretim Müdürü Recep Ersöz, tüm aşamaları Ulusal Kanal'a anlattı.

Ersöz, arının doğada ihtiyacı olan koşulları en iyi şekilde sağladıklarını söyledi.

Türkiye’de ilk kez bu firmanın laboratuvarında arılara PCR testi yapılıyor. Hastalık olmayan kraliçelerin oluşturduğu koloniler, çalışmaya hazır hale getiriliyor. Ayrıca firma, Türk Standartları Enstitüsü tarafından verilen Kovid-19 Güvenli Üretim Belgesini almaya hak kazandı.

# ihracat # PCR TESTİ # sebze # hormon