Türk basını ABD'nin Duma yalanına çanak tuttu

Amerika, İngiliz ve İsrail'in Suriye'deki kimyasal saldırı yalanına Ulusal Kanal ve Aydınlık Gazetesi dışında Türk basını adeta balıklama atladı. Suriye Devleti ve Rusya'nın yalanlamasına rağmen Kimyasal saldırı iddiası "Duma'da kimyasal katliam" başlıklarıyla yayınlandı. İşte o haberler...

Amerika, İngiliz ve İsrail destekli beyaz miğferliler çekti, her zaman olduğu gibi Ulusal Kanal ve Aydınlık Gazetesi dışında Türk basını sorgulamadan yayınladı. Hatta devletin ajansı bile Suriye'deki emperyalist oyuna çanak tuttu.

Anadolu ajansı, Rusya Savunma Bakanlığı ve Suriye Devleti'nin yalanladığı kimyasal saldırıyı abonelerine "Duma'da kimyasal saldırı" başlığıyla duyurdu. Olmayan saldırıdan Suriye Devleti sorumlu tutuldu. İhlas Haber ajansı da Duma'daki kimyasal saldırı yalanına ortak oldu. Çok sayıda televizyon kanalı hem AA ve İHA'nın hem beyaz miğferliler ve yabancı ajansların servis ettiği kimyasal yalan saldırılarını izleyicilerine haber olarak geçti.

Türkiye'nin en çok okunan haber sitelerinden Hürriyet ve Sözcü'de kimyasal saldırı yalanında emperyalist destekli beyaz miğferlilerin yanında yer aldı.

"Suriye'de korkunç saldırı, çocukları vurdular" başlığını kullanan Sözcü, haberi "Suriye’de Esad rejiminin abluka altındaki Doğu Guta bölgesindeki Duma ilçesine düzenlediği kimyasal saldırıda 75 sivil hayatını kaybetti, 1000’den fazla sivil gazdan etkilendi" diye geçti. Rusya ve Suriye'nin yaptığı yalanlama ise sonradan habere eklendi.

Hürriyet'in internet sitesi Anadolu Ajansını kaynak göstererek Duma haberinde "Dünya ayağa kalktı!... ABD ve Rusya'dan ilk açıklama" başlığını kullandı. Beyaz baretlilerin sosyal medya hesaplarında yayınladığı kurgu görüntüleri paylaşan Hürriyet, ABD'nin kimyasal saldırı yalanı ile ilgili yaptığı açıklamaya geniş yer verirken, Rusya'nın yaptığı yalanlamayı ise "Rusya kabul etmedi" başlığıyla gördü. Daha sonra yapılan güncellemede Suriye ve Rusya'nın yaptığı yalanlamaya da yer verildi.

Habertürk, Milliyet ve Vatan internet siteleride kimyasal saldırı yalanına tıpkı Sözcü ve Hürriyet gibi sahip çıktı. 3 site de Esad rejimini sorumlu tuttuğu sözde saldırıda 75 kişinin hayatını kaybettiğini , binden fazla kişinin de yaralandığını öne sürdü.

Hükümete yakın Sabah ve Yenişafak internet siteleri de emperyalist koroya katılan yayın organlarından oldu. Kimyasal yalana Sabah "Esad rejimi Doğu Guta'da 25 sivili öldürdü. Esed rejimi yine katliam yaptı" başlığını atarken Yenişafak da "Duma'da kimyasal vahşet" başlığını kullandı. Ayrıca her iki site de saldırıya ilişkin Suriye ve Rusya'nın yaptığı yalanlamaya yer vermedi.

ulusal.com.tr

# abd # amerika # suriye # israil # doğu guta # İngiliz # duma