Açlık ve yoksulluk raporu açıklandı

Türkiye'nin açlık ve yoksulluk raporu açıklandı. Rapora göre, açlık sınırı 18 yılda 6.3 kat arttı. 4 kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için aylık 2 bin 864 liralık gıda alışverişi yapması gerekiyor. Ancak sadece gıda alışverişi için hesaplanan bütçe bile asgari ücretin üzerinde.

Açlık ve yoksulluk raporu açıklandı

Türkiye 1980'li yıllardan bu yana neoliberal politikalarla yönetiliyor. 1980 öncesi kendine yetebilen 7 ülkeden biriydik gıda konusunda.

Giderek artan hayat pahalılığı, azalan ya da işsizlik nedeniyle tamamen kesilen gelirler... Vatandaş karnını istediği gibi doyuramıyor. Enflasyon ve maliyet artışları nedeniyle Türkiye'de açlık sınırı giderek artıyor.

Temmuz 2021 dönemi açlık ve yoksulluk raporu DİSK'e bağlı Birleşik Metal İş Sendikası Araştırma Merkezi'nden geldi.

4 kişilik bir ailenin sağlıklı beslenmek için aylık 2 bin 864 liralık gıda alışverişi yapması gerekiyor. Altını çizelim bu sadece gıda için ayrılması gereken bütçe ve bahsettiğimiz rakam minimum tutar. Peki hatırlayalım asgari ücret ne kadardı? 2021 yılında net 2 bin 825 lira 90 kuruş.

Açlık sınırı üzerinden hane halkı tüketim harcamaları esas alınarak yapılan hesaplamada yoksulluk sınırı 9 bin 906 lira oldu.

Yetişkin bir kadının sağlıklı beslenmek için aylık 743 liralık gıda alışverişi yapması gerekiyor. Bu rakam yetişkin bir erkekte 770 lira.

15-18 yaş arası gençlerin sağlıklı beslenmesi için tüketmesi gereken gıdaların aylık karşılığı ise 817 lira, 4-6 yaş arası bir çocuk için bu rakam 534 lira.

2003 yılında 4 kişilik bir ailenin sağlıklı beslenmesi için 15 lira yeterliydi. Bu rakam şuan 95 liraya yükseldi. Hal böyle olunca 18 yıllık zaman zarfında açlık sınırı 6.3 katına çıktı.

Neoliberal politikaların halka getirdiği yoksulluktur, açlıktır.

Aynı dönemde enflasyondaki artış ise 5.58 kat oldu. Açlık sınırındaki artışın genel enflasyonda yaşanan artıştan daha fazla olduğu kaydedildi.

Araştırmada günlük harcamalar ile ilgili tespitler de yer aldı. Günlük harcamada en yüksek maliyet grubu süt ve süt ürünlerinde oldu. Rakam da 31.23 lira. Et, tavuk ve balık grubu için yapılması gereken minimum harcama tutar ise 20.01 lira. Sebze ve meyve için bu rakam 14.60 lira olurken, ekmek için günlük harcama gereksinimi ise 6.30 olarak belirlendi.

Ekonomist Hakan Topkurulu, açlık ve yoksulluk sorununu çözebilmek için üretime önem verilmesi gerektiğini vurguladı.

# türkiye # yoksulluk # enflasyon # Asgari ücret # işsizlik # disk # aile # gelir # beslenme # Gıda # tüketim # açlık # açlık sınırı # Hayat pahalılığı # Yoksulluk raporu