İran ve İsrail arasında gerilim tırmanıyor

İsrail, Suriye'ye petrol taşıyan İran gemilerini hedef alıyor. Şu ana kadar 12 geminin İsrail saldırısına uğradığı ortaya çıktı. İranlı yetkililer İsrail'i korsanlık yapmakla suçladı.

İran ve İsrail arasında gerilim tırmanıyor

İsrail ve İran arasında yeni bir kriz yaşanıyor. İsrail'in Suriye'ye petrol taşıyan İran gemilerine saldırdığı açıklandı.

Wall Street Journal’ın haberine göre saldırılar 2019 yılından bu yana sürüyor. İsrail, çoğu Suriye’ye petrol taşıyan en az 12 İran tankerini çeşitli su yollarında hedef aldı. Son saldırı geçen çarşamba günü Akdeniz'de seyreden bir İran kargo gemisine yapıldı.

Habere göre İsrail, İran'a ait tanker ve kargo gemilerini mayın ve farklı silah sistemleri kullanarak batırmaya çalıştı. Ancak saldırılar başarılı olmadı.

Saldırılar sadece Suriye'ye giden gemilere değil Avrupa'ya giden gemilere de düzenlendi. İran’daki Gemicilik Şirketinin Sözcüsü Ali Giyasiyan, saldırıları “korsanlık” olarak nitelendirdi.

İki ülke arasındaki gerilim özellikle eski ABD Başkanı Donald Trump döneminde zirveye tırmandı. Tel Aviv bu dönem içerisinde İran’a yönelik saldırı, sabotaj ve suikastlar düzenlemeye başladı.

Tahran yönetimi de saldırılara misilleme yapıyor. Geçtiğimiz günlerde Umman Körfezinde bir İsrail kargo gemisinde patlama yaşanmıştı. Tel Aviv saldırının arkasında İran yönetiminin olduğunu savunmuştu.

# abd # donald trump # iran # saldırı # suriye # israil # gemi # avrupa # akdeniz # kargo # Tel Aviv # korsan # telaviv