KKTC'den Kapalı Maraş açıklaması

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Kıbrıs ziyaretinde iki ülke cumhurbaşkanı, Kapalı Maraş'a ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Açıklamalara yönelik Avrupa Birliği Dışilişkiler Komiseri Borrell'den tepki geldi. İki ülkenin Dışişleri Bakanlıklarının cevabı ise gecikmedi. Hem Türkiye hem KKTC, Maraş üzerinde KKTC egemenliği bulunduğuna dikkat çekti.

KKTC'den Kapalı Maraş açıklaması

20 Temmuz etkinlikleri kapsamında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Kıbrıs'taydı. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile görüşen Erdoğan, Maraş'ın turizme açılmasına ilişkin de önemli mesajlar verdi.

Maraş'ın statüsüne ilişkin Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Türkiye'yi tek taraflılıkla eleştirdi. Provokasyon iddiasında bulunan Borrell'e yanıt, iki ülkenin dışişleri bakanlıklarından geldi. Açıklamalarda Maraş'ın KKTC toprağı olduğunu hatırlattı.

KKTC Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Birliği'nin tarafsız olmak istemediğini gösterdiğini kaydetti.

- GKRY’ye (Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne) koşulsuz desteğini sürdüren AB yetkililerinin beyanatlarının hiç bir ahlaki hükmü kalmamıştır. Borrell’in, Kıbrıs Türk halkının iradesi hilafına, halihazırda geçmişin kalıntısı haline dönüşen BM Güvenlik Konseyi kararlarına atıf yapması beyhudedir. Kıbrıs Türk halkı, Kıbrıs konusunun çözüm modeline ilişkin kararını vermiştir. Bu karar, KKTC’nin egemen eşitliği ve eşit uluslararası statüsüne saygı duyulmasına dayanmaktadır. AB er ya da geç bu gerçeği idrak edecektir. Kıbrıs Türk halkının varlığını dahi görmezden gelen AB’nin tehditkar açıklamalarına karşın, Anavatan Türkiye ile birlikte meşru hak ve çıkarlarımızı koruma kararlılığında olduğumuzu bu anlamlı günde bir kez daha vurgularız.

TÜRKİYE'DEN DE TEPKİ GECİKMEDİ

Borrell'in açıklamalarına bir tepki de Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç gösterdi. Bilgiç, AB'nin Kıbrıs konusunda gerçeklerden ne kadar kopuk olduğuna yeni bir kanıt getirdiğini yazdı.

Açıklamada Avrupa Birliği'nin açıklamasının yok hükmünde olduğu ifade edildi.

Türkiye'ye karşı bir açıklama da ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken'den geldi. Açıklamasında, Türkiye'nin Birleşmiş Milletler kararlarını ihlal ettiği iddiasında bulunan Blinken, Türkiye'yi ve Kıbrıs Türklerini provokasyonla suçladı.

# KKTC # kuzey kıbrıs türk cumhuriyeti # avrupa birliği # GKRY # Güney Kıbrıs Rum Yönetimi # Kapalı Maraş # Josep Borrell # GKRY KKTC # KKTC Kapalı Maraş