İlber Ortaylı, Celal Şengör’ü yazdı

İlber Ortaylı, Celal Şengör’ü yazdı

Prof. Dr. İlber Ortaylı, geçtimiz hafta Radikal gazetesine konuşan Prof. Dr. Celal Şengör'e kullandığı ifadeler nedeniyle gösterilen tepki ile ilgili bir yazı kaleme aldı.

"Röportajı yapanın beceriksizce yerleştirmesi bu gürültüye neden oldu" diyen Ortaylı yazısında, "Celal Şengör gibi gerçekten sırf Türkiye’de değil, beynelmilel alanda bilinen, saygı duyulan birine karşı bazılarının ölçüyü kaçıran üslubu da pek tasvip edilemez." ifadelerine yer verdi.

Ortaylı'nın Milliyet gazetesindeki yazısının ilgili bölümü şöyle:

Celal Şengör’ün Radikal’e verdiği bir demeç kıyameti kopardı. Bence onun röportajda düzenlice işaret ettiği konular yanında araya sıkıştırdığı bazı şeyleri, röportajı yapanın beceriksizce yerleştirmesi bu gürültüye neden oldu. Konu üzerinde daha sonra yazacağım. Lakin Celal Şengör gibi gerçekten sırf Türkiye’de değil, beynelmilel alanda bilinen, saygı duyulan birine karşı bazılarının ölçüyü kaçıran üslubu da pek tasvip edilemez.

Evrensel bir iş

Bu sıralar moda olan “elitist” lafı üzerinde durayım. Birine “düğmen kopmuş” desen “elitist” diye saldırılıyor. Şu günlerde iktidar partisine mensup insanların üsluplarındaki saldırı dozu gittikçe artıyor. Aslında benim daha önce sempati duyduğum Ahmet Hakan da Şengör’ün Kemal Sunal’ı beğenmemesine pek sinirlenmiş. “Hoca sen Kemal Sunal’a gülmezsen gülme, ona gülenlerden kaçı sana gülecek bakalım? Sen onun kadar komik olamayacak kadar zavallısın be hoca! Üstelik ne sen bunun farkındasın ne de İlber Hoca” diyor. Fesubhanallah.

Gülmek üniversal bir iştir. Sessiz sinemada Charlie Chaplin’e gülüyoruz ve düşünüyoruz. Kötü çevrilmiş olsa da Fernandel ve Toto’ya gülüyoruz. Kemal Sunal’ı çevirsen hangi Hint, hangi İtalyan, Çinli güler? Hemen “elitist” lafının arkasına sığınmayın. Ben Celal Şengör’ün çok kısa bir konuşmasında öğrenci ve öğretmen herkesi nasıl kırıp geçirdiğine ve düşündürdüğüne şahit oldum. Tevazu gösterecek değilim. Şahsen ben neye güleceğimi sizlere soracak değilim. Ahmet bey ve arkadaşları da istedikleri basitliğe gülmeye devam edebilirler. Memlekette demokrasi var. Kafanızda hemen bir seçkinci elitist parti kurup ona buna saldırmayınız. Lakin hemen ertesi gün malum gazetelerden birinde acemi çizgili bir karikatür Celal’le beni “elitistler” diye resimleyince, koronun nasıl oluştuğu anlaşılıyor.

# ilber ortaylı # celal şengör # radikal # Ahmet Hakan