ABD'nin "B Planı"na İsrail'den destek

İsrail, Amerika'nın "Suriye'de federal yapı" planına desteğini açıkladı. İsrail Savunma Bakanı Moşe Yaalon, "Suriye'de federalizm tarzı bir yapılanma olması gerektiğine inanıyoruz" dedi.

ABD'nin "B Planı"na İsrail'den destek

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı John Kerry'nin "B planı" olarak dile getirdiği "Federal Suriye" planına İsrail destek verdi. İsrail Savunma Bakanı Moşe Yaalon, "Suriye'de federalizm tarzı bir yapılanma olması gerektiğine inanıyoruz" dedi.

Yaalon, ABD Savunma Bakanı Ashton Carter ile görüşmek için Washington'a gitti. Yaalon, görüşme öncesinde düşünce kuruluşu Woodrow Wilson'un merkezinde bir konuşma yaptı.

Barzani’ye yakınlığıyla bilinen Rudaw haber ajansının haberine göre Yaalon, Suriye'yi bütün bir şekilde korumanın mümkün olmadığını öne sürdü. "Suriye'de federalizm tarzı bir yapılanma olması gerektiğine inanıyoruz" diyen Yaalon, Suriye'de bütünlüğün sağlanmasının sadece bir arzu olduğunu iddia etti. Yaalon, "Bunlar, Suriye üzerine yapılan stratejik ve sadece iyi niyetli yaklaşımlar" ifadelerini kullandı.

Suriye'de federal sistem için zaten halihazırda bazı gruplar bulunduğunu söyleyen Moşe Yaalon, "Suriye'de federalizm konuşulacaksa, zaten Beşar Esad öncülüğünde bir Alevistan var, ülkenin yüzde 30'unu kontrol ediyor. Türkler çok mutlu olmasa da Kürdistan da var. Suriye'de ve Irak'ta Kürtler’in bölgeleri var" dedi.

İsrail Savunma Bakanı, Suriye'de sorunların çözülmesinde "İran'a stratejik bir rol verilmesini" de eleştirdi.

ulusalkanal.com.tr

# abd # israil # John Kerry # b planı