Açlık ve yoksulluk verileri açıklandı

Açlık ve yoksulluk verileri üretim devrimi mecburiyetini dayatıyor. Vatandaşın buzdolabı bomboş. Mutfağın enflasyonu alev aldı. Üreticinin satılamadığı için tarlada bıraktığı ürün yüksek fiyat nedeniyle tencereye giremez oldu. TÜRK-İŞ dört kişilik bir ailenin harcamalarını ölçtü. Açlık sınırı 2 bin 860 lirayı aştı. Fiyatı artmayan ender ürünlerde ise gramaj küçüldü. Vatandaş üretim için devrim istiyor.

Açlık ve yoksulluk verileri açıklandı

Çözüm kendini çağırıyor. Artık üretim devrimi tek seçenek. Açlık ve yoksulluk verileri sınırları zorluyor.

Türk-İş, geçim sıkıntısını araştırdı. Haziran ayı sonuçları yayınladı. Vatandaşın buzdolabı dolamıyor. Mutfak enflasyonu yüzde 17'nin üzerine çıkmış durumda.

Haziran'da mutfak enflasyonu bir önceki aya göre yüzde 1,22 artış gösterdi. Bu veri enflasyonun öncü göstergesi. Tablo korkutuyor. Enflasyonda artış kapıda... Hesaplama Ankara'da yaşayan dört kişilik bir aile için yapıldı. Bu da Türkiye ortalamasına denk geliyor.

Verilere göre; Eğer 2 bin 864 lira 82 kuruş kazanamıyorsanız açsınız. Yoksulluk sınırı ise tam 9 bin 331 lira 67 kuruş. İstanbul sokaklarında bu maaşı kazanan birini bulmak çok zor.

En masrafsız öğün kahvaltı. Araştırmaya göre süt, yoğurt, peynir grubunda önemli bir fiyat değişikliği yok. Ancak kutuda satılan beyaz peynirde gramaj 700 grama kadar düştü. Yani yurttaşlar aynı paraya daha az ürün satın alıyor.

Et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat ürünleri... Yine şaşırtmadı. Zam haberleri zaten peş peşe geliyordu. Kurban Bayramı öncesi kuşbaşı kilogram fiyatı 3 ve kıyma kilogram fiyatı 2 lira artış gösterdi. Tavuk fiyatı genelde aynı kaldı.

Tabi vatandaşın mutfağına et uğramıyor. Ancak dedik ya dolap ve tencere boş. Çünkü bakliyat ürünlerinde de fiyat artışı var.

Mevsim şartlarının beklenen etkisi görülmedi ve yaş sebze-meyve fiyatlarında artış devam etti. Manava gidenler sebzenin kilosuna ortalama 7 lira 21 kuruş verdi. Meyve ise tezgahına yaklaştırmadı. Onun fiyatı da ortalama 8 lira 54 kuruş olarak hesaplandı.

# üretici # enflasyon # Kurban Bayramı # türkiş # maaş # geçim sıkıntısı # veri # açlık sınırı