Torba kanun Meclis'ten geçti

Ekonomik düzenlemeler içeren kanun teklifi Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi. Ücretsiz izin desteğini bin 410 liradan bin 500 liraya çıkartan kanunla birlikte, nakdi ücret ve prim desteği verilen sektör sayısı da artırıldı. Ayrıca 21 bin çiftçinin Tarım Kredi Kooperatifi'ne olan borçları yapılandırılacak.

Torba kanun Meclis'ten geçti

Torbakanunteklifi Meclis'ten geçti. Teklif ile çok sayıda ekonomik düzenleme yapıldı.

AK Parti'nin hazırladığı 17 maddelik ekonomi torba kanun teklifi Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi. Yasa ile ücretsiz izne çıkarılanların aldığı nakdi ücret desteği bin 410 liradan bin 500 liraya çıkarıldı. 2021 Mart ayında ücretsiz izne çıkarılan ancak nakdi ücret desteği alamayanlar için de Nisan ve Mayıs ayları için bin 500 lira ödeme yapılacak.

AK Parti, yasanın 7'nci maddesinde yaptığı değişiklik ile ücretsiz izin desteğinin kapsamını genişletti. Yiyecek ve içecek sektörü, internet kafe, spor, eğlence, eğitim kursları, yüzme kulüpleri, vücut geliştirme salonları bin 500 liralık destekten yararlanacak. Bilardo salonları, eğlence parkları, lunaparklar, düğün, balo ve kokteyl salonları, oyun makineleri işletmeleri, güzellik merkezleri, hamam, sauna ve kaplıca işletmeleri de kapsama alındı.

Yasa ile bu işyerlerinde çalışanların Nisan ve Mayıs Aylarındaki sigorta primleri İşsizlik Fonu'ndan karşılanacak. İşverene, iki ay süreyle işçi başına aylık bin 341 lira prim desteği sağlanacak.

Torba kanunla yaklaşık 21 bin çiftçinin ise Tarım Kredi Kooperatifi kredi borcu yapılandırılacak. Borcu 31 Aralık 2020 tarihinde takibe düşen çiftçi bu uygulamadan faydalanabilecek. Yapılandırılacak kredilere yüzde 12 ila 18 faiz uygulanacak.

Kanun ile kurumlar vergisine de düzenleme geldi. 2021 yılı kazançlarından yüzde 25, 2022 yılı kazançlarından ise yüzde 23 oranında kurumlar vergisi alınacak. Şimdiye kadar 2021 yılı kazançları için yüzde 20 oranında vergi uygulanıyordu.

Kanun teklifinin bir maddesiyle de Sosyal Güvenlik Kurumu kanununda değişiklik yapıldı. Bir işçi rapor parasını 3 aylık kazancının ortalamasına göre maaşının 3'te 2'sini alıyor. Ancak yeni düzenleme ile bu 12 aya çıkartıldı. Yani günlük 120 lira kazanan bir asgari ücretli işçi eski sisteme göre 80 lira rapor parası alırken artık 65 lira 4 kuruş alacak.

# tbmm # meclis # sgk # kanun # torba # kanun teklifi # yasa # teklif # ücretsiz izin # ücretsiz izin desteği