Irak'ta PKK'ya karşı yeni adım

Türkiye Bağdat Büyükelçisi Fatih Yıldız'ın Erbil'e yaptığı veda ziyaretinde PKK'nın Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne olan tehdidi gündeme geldi. Yıldız, Erbil'de PKK tehdidine karşı artan bir farkındalık olduğunu belirtti. Irak'ın kuzeyindeki durumu değerlendiren Emekli Kurmay Albay Ünal Atabay, Erbil yönetiminin artık sahada da somut adımlar atması gerektiğini söyledi. Atabay'a göre, Erbil ve Bağdat teröre karşı birlikte operasyonlar da düzenlemeli.

Irak'ta PKK'ya karşı yeni adım

Haber: Buse Gençtürk

Türkiye, bölgeyi terörden temizlemek için ilgili güçler ile temaslarını sürdürüyor.

Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Fatih Yıldız, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Neçirvan Barzani, Başbakanı Mesrur Barzani ve KDP lideri Mesut

Barzani ile görüştü. Erbil’e veda ziyaretinde Yıldız, IKBY’de PKK tehdidine karşı artan bir farkındalık olduğunu belirtti.

PKK'nın bölgedeki tehdidi artarken ABD de bölücü ajandası için faaliyetlerine devam ediyor.

ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Yardımcısı David Brownstein, 18 Nisan'da Barzani ve ENKS heyeti ile bir araya geldi.

Emekli Kurmay Albay Ünal Atabay, bölücü ajandaların uygulanmaması ve PKK'nın bölgeden temizlenmesi için Erbil ile temasların önemli olduğuna dikkat çekti:

- Türkiye hem Barzani hem de Irak merkezi hükümetini sıkıştırmak istiyor, Artık bataklığın kurutulmasını istiyor.

- PKK/YPG ENSK ile yeniden bir çatı altında toplanma siyasi birlik oluşturduktan sonra Barzani bölgesel yönetimi ile buranının entegre edilmeye çalışılıyor. ABD temsilcisi Erbil’deki görüşmeleri yönetiyor. ABD’nin istediği IKBY ve Suriye’nin kuzeyi ile birleşen federal bir yapı ve güneyimizde Kürdistan oluşturma çabaları sahada gayret gösteriyor.

- Söylem bazında PKK’yı reddediyorlar ama pratikte bunu uygulamıyorlar. Hal böyle olunca iş Türkiye’ye geliyor. PKK orada eğitiliyor. Orada lojistik destek sağlanıyor. PKK’nın varlığı ve etkisi Irak topraklarında Türkiye’ye yönelik devam ediyor.

# abd # pkk # suriye # YPG # terör # ırak # terör örgütü # hükümet # barzani # ıkby # erbil # ırak kürt bölgesel yönetimi # ENKS # ünal atabay # siyasi birlik