Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova: ''Taliban'ı tanıma olasılığını araştırıyoruz''

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Afganistan gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu. NATO'nun Afganistan'daki askeri varlığının sonuçlarını 'felaket' olarak niteleyen Zaharova, Rusya'nın Taliban'ı tanıma olasılığını araştırdığını da ifade etti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova: ''Taliban'ı tanıma olasılığını araştırıyoruz''

Rusya, ABD'nin Kabil'de sivillerin ölümüne yol açan saldırısını kınadı ve Afganistan'a yönelik insani yardım sağlama olasılığının araştırıldığını duyurdu. Açıklama Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova'dan geldi.

Mariya Zaharova, perşembe günü gündemdeki konularla ilgili basın toplantısı düzenledi.

29 Ağustos'ta insansız hava aracıyla gerçekleştirilen baskının, NATO güçlerinin Afganistan'daki varlığının son adımı olduğunu belirten Mariya Zaharova, ''Bu keyfi güç kullanımı davasını şiddetle kınıyoruz.'' dedi.

Zaharova yaptığı açıklamada, NATO'nun Afganistan'daki askeri varlığının sonuçlarını 'başarısızlık' değil 'felaket' olarak nitelendirdi.

NATO güçlerinin Afganistan'da uygulanabilir bir siyasi sistem kurmayı başaramadığını belirten Zaharova, ''Bu yıllarda durum düzelmedi veya daha istikrarlı hale gelmedi. Aksine, şu anda etrafta yayınlanan görüntülerde gördüğümüz şeyi geride bırakıyorlar.'' dedi.

Zaharova, Moskova'nın, Afganistan'daki siyasi ve ekonomik gerilimlerin tırmanmasından duyduğu endişeyi de dile getirdi.

MOSKOVA TALİBAN'I TANIYABİLİR

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, uluslararası topluma da çağrı yaptı. Afganistan'da bir insani krizin patlak vermesini önlemek için etkili adımlar atılması gerektiğini belirten Mariya Zaharova, ''Bizim açımızdan, Rus insani yardımını Kabil'e ulaştırma olasılığını araştırıyoruz.'' ifadelerini kullandı.

Sözcü Zaharova açıklamalarında, Rusya'nın Afganistan'daki tüm siyasi ve etnik güçlerin mümkün olan en kısa sürede içeren kapsamlı bir koalisyon hükümeti kurulmasına destek verdiğini dile getirerek, Taliban'ın uluslararası toplumla ilişkilerini geliştirmeye istekli olduğuna dair işaretler bulunduğunu da ifade etti.

Zaharova, Rusya'nın Taliban'a yönelik tavrı ile ilgili de kritik ifadelerde bulundu. Zaharova, Moskova'nın, ülkedeki tüm tarafları içeren bir hükümetin kurulmasından sonra Afganistan'daki ''Taliban'' hareketinin otoritesini tanıma olasılığını araştıracağını vurguladı.

# abd # Putin # nato # moskova # mariya zaharova # kabil # ABD Afganistan # Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova # Zaharova açıklama # Rusya Taliban açıklaması # Rusya Taliban # NATO Afganistan # Rusya Afganistan Taliban # Rusya Afganistan # ABD Taliban