Liderler Paris'te buluştu

Dünya liderleri Fransa'nın başkenti Paris'te buluştu. Birinci Dünya Savaşı'nı sonlandıran Ateşkes Anlaşması'nın 100. yıl dönümü için düzenlenen anma törenine katılan liderler Zafer Takı ve Meçhul Asker Anıtı'nda düzenlenen anma törenine katıldı.

İtilaf Devletleri ile Almanya arasında 11 Kasım 1918'de imzalanan ateşkes anlaşmasıyla Birinci Dünya Savaşı'nı resmi olarak bitiren "Ateşkes Günü"nün 100. yıl dönümü dolayısıyla Fransa'da anma töreni düzenlendi.

Törene 47 devlet başkanı, 23 hükümet başkanı, 15 uluslararası kuruluşun başkanı ve eşleri katıldı. Törene Cumhurbaşkanı Erdoğan'da eşi Emine Erdoğan ile birlikte katıldı.

Elysee Sarayı'nda Macron tarafından karşılanan liderler, kendilerine tahsis edilen otobüslerle törenin yapıldığı alana götürüldü.

Şanzelize Caddesi'nde bulunan Zafer Takı ve Meçhul Asker Anıtı'nda düzenlenen anma törenine katılanlar arasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yanı sıra Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve ABD Başkanı Donald Trump'da vardı.

Putin ve Trump tören alanına, diğer devlet liderlerinden ayrı olarak kendi makam araçlarıyla gitti. Şehirde, anma töreni için güvenlik önlemleri artırıldı, Paris'te bazı yollar trafiğe kapatıldı ve bazı metro hatları durduruldu.

Törende bir konuşma yapan Fransa Cumhurbaşkanı Macron, çok uzun süre geçmesine rağmen yaşananların 'Dün gibi' olduğunu belirtti. Tam 100 yıl önce ateşkes anlaşmasının imzalandığını hatırlatan Macron, savaş sırasında Avrupa'da 10 milyon kişinin hayatını kaybettiğini, 6 milyon kişinin de yaralandığını söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı, Birinci Dünya Savaşı'nın izlerinin ne Avrupa'da ne dünya genelinde hiçbir zaman unutulmaması gerektiğini ifade etti.

"Avrupa savaş sırasında 4 yıl boyunca intihar etmeye teşebbüs etti" diyen Macron; Eski şeytanların yeniden ortaya çıkmasından endişe ettiğini belirterek "Yeni ideolojiler dinleri manipüle ediyor. Tarih, trajik seyrine devam etmekle tehdit ediyor" ifadelerini kullandı.

Konuşmanın ardından 1937'de yaşamını yitiren ünlü Fransız sanatçı Joseph Maurice Ravel'in "Le Bolero" adlı eseri seslendirildi.

Liderler daha sonra Elysee Sarayı'nda verilen öğle yemeğine katıldı.

Şanzelize Caddesi'nde düzenlenen tören sonunda, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir süre sohbet etti. İki ismin samimi tavırları dikkat çekti.

Erdoğan, törenin ardından Fransa'dan ayrıldı.

ulusal.com.tr

# Paris # ateşkes # lider # dünya savaşı # 100. yıl