CIA ajanlarına suç duyurusu

CIA Başkanı John Brennan, Henri Barkey, Graham Fuller, Michael Rubin ve savcı Singh Bharara için Türkiye'ye girer girmez gözaltına alınması için suç duyurusu yapıldı. Dilekçe İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na sunuldu. Gerekçe olarak da Türkiye yönelik kumpaslar kurmak ve darbe girişimine dahil olmak gösterildi.

CIA ajanlarına suç duyurusu

Bir ilk yaşandı, Türkiye’de kumpas davalarında ve 15 Temmuz’da operasyonel görev yapan isimler hakkında suç duyurusunda bulunuldu.

CIA Başkanı John Brennan, CIA’in önemli isimleri Graham Fuller, Henri Barkey, FETÖ ile bağlantılı olan Michael Rubin ve Amerikalı savcı Preet Bharara için suç duyurusu yapıldı.

Suç duyurusu Hukukçular Derneği Başkanı Avukat Mehmet Sarı başkanlığındaki avukat heyeti tarafından İstanbul Başsavcılığına yapıldı.

Dilekçede, 15 Temmuz darbesini planlamış, iştirak etmiş, desteklemiş ve yardımda bulunmuş kişilerin isimlerinin yanı sıra, Türkiye’deki NATO üslerinde planlamalar yapan kişilerin isimleri de yer aldı.

Daha sonra çok sayıda ismin ekleneceği belirtilen suç duyurusunda 19 isim hakkında çarpıcı iddialar yer aldı. Türkiye’ye giriş yaptıkları anda gözaltına alınmaları ve sorgulanmaları talep edildi.

Suç duryurusundaki en dikkat çeken isim ise CIA Direktörü John Brennan. Yapılan suç duyurusunda CIA’nın 15 Temmuz darbesine dahli olduğu belirtiliyor. İtiraf olarak da Eski ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell’ın özel kalem müdürü Lawrence Wilkonson’un, “CIA ve başkanının darbede rolü vardır” ifadesine yer verildi.

Diğer önemli isimler ise Eski CIA Başkan Yardımcısı Graham Fuller ile CIA’ye çalıştığı bilinen akademisyen Henri Barkey. Dilekçede bu iki ismin, organizasyon içerisinde en etkin konumda olduğu belirtildi. İkilinin Gülen’in ABD’de konuşlanması için gerekli bağlantıları yaptığı, kumpaslarda da söylediği sözlerle itiraflarda bulunduğu yazıldı. Barkey’in ayrıca 15 Temmuz günü yaptığı gizli toplantılara da atıfta bulunuldu.

İş adamı Reza Zarrab ile Halkbankası Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla’yı tutuklayan Amerikalı savcı Singh Bharara da sorgulanması istenen isimlerden. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türkiye ekonomisine darbe vurmaya çalıştığı belirtilen Bharara’nın FETÖ’den de 2 milyon 500 bin dolar rüşvet aldığı notlar arasında yer aldı.

Bir diğer çarpıcı isim ise akademisyen neocon Michael Rubin. Rubin’in darbe girişimi öncesi darbeyi ima ettiği belirtilen dilekçede, Türkiye ve Erdoğan’a hakaret ettiği ifadelere de yer verildi.

ABD’li Senatör Charles Schummer, OFAC Düşünce Kuruluşu Başkanı David Cohen, ABD Ordusundan emekli askeri istihbarat albayı Ralph Peters da ismi geçenler arasında.

İsmi belirtilen kişilerin darbenin planlayıcısı, destekçisi, işbirlikçisi olduğu, FETÖ ile bağlantılarının olduğu söylendi.

HABER: ERDEM ATAY

ulusalkanal.com.tr

# cia # Henri Barkey # michael rubin # Graham Fuller # Preet Bharara