Dünya basınının Erdoğan yorumu: ''Erdoğan Batı'yla bilek güreşinde''

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Sorosçu Osman Kavala’nın serbest bırakılması için çağrı yapan 10 büyükelçinin “istenmeyen adam” ilan edilmesi için talimat verdiğini açıklaması, dünya basınında geniş yer buldu. Uluslararası ajanslar, açıklamayı son dakika olarak duyururken, Türkiye’nin bu adımının Avrupa ülkeleriyle diplomatik krize yol açabileceği yorumları yapıldı.Dünya basınından birçok gazete olayı manşete taşıdı. Bu gazetelerden biri olan Fransız Le Monde gazetesi haberine, "Erdoğan, Batı'yla bilek güreşinde" başlığını attı.

Dünya basınının Erdoğan yorumu: ''Erdoğan Batı'yla bilek güreşinde''

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Sorosçu Osman Kavala için çağrı yapan 10 büyükelçiyi sınır dışı etme mesajı veren açıklaması, dünya basınında büyük yankı uyandırdı.

İngiliz yayın kuruluşu BBC'nin haberinde, Erdoğan'ın açıklamasından sonra "ne olacağının bilinmediği" belirtildi. Haberin altında "Çok cesur bir hamle" başlıklı analiz yer aldı.

- Bu çok cesur bir hamle, büyük ihtimalle bir güç gösterme hamlesi, özellikle seçimlerden 1.5 yıl önce yapıldığını düşünürsek iç politika için. Bazı analistler söylemin iç politikaya yönelik olduğunu düşünüyor. Bazıları ise Erdoğan'ın cidden söylediğini yapma konusunda ciddi olduğuna inanıyor. Göreceğiz.

Reuters haber ajansı, haberinde Norveç Dışişleri Bakanlığı'nın kendilerine gönderdiği açıklamaya da yer verdi. Norveç Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin konuyla ilgili kendilerine bilgilendirme yapmadığını belirtirken, "Bizim büyükelçimiz sınır dışı edilmeyi hak edecek hiçbir şey yapmadı" dedi.

Amerikan New York Times Gazetesi, Erdoğan'ın açıklamalarının "Batı'yla soğuk ilişkilere dönüşü işaret edebileceğini" yazdı. Financial Times gazetesi ise, Türkiye'nin, Avrupa ve ABD ile hâlihazırda gerilmiş olan ilişkisinde "yeni bir dibe ulaşma" riski oluştuğunu aktardı.

Fransız Le Monde gazetesi haberine, "Erdoğan, Batı'yla bilek güreşinde" başlığını attı. Haberde, Türkiye'nin Osman Kavala davası nedeniyle Avrupa Konseyi'nden yaptırım kararı alabileceği savunuldu. Le Figaro gazetesi ise, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Erdoğan'a açıklamalarının ülkeyi "uçuruma sürüklediği" yönündeki tepkisine yer verdi.

Alman Die Welt gazetesi de, büyükelçilerin açıklamasının ardından gerilimin tırmanmaya devam ettiğini belirtti. Almanya Dışişleri Bakanlığı, diğer 9 ülkenin dışişleri bakanlıkları ile yoğun temas halinde olduklarını söyledi.

# ingiltere # amerika # erdoğan # almanya # fransa # batı # recep tayyip erdoğan # osman kavala # bbc # Soros # le monde # 10 büyükelçi # talimat # Sorosçu Osman Kavala # osman kavala olayı # Fransa basını # fransız basını