Halay değil, tırtıl avı

KARS Şeker Fabrikası çalışanları Türkiye-Ermenistan sınırında şeker pancarlarına zarar verdiği gerekçesiyle tırtıl avına çıktı

Halay değil, tırtıl avı

ŞekerFabrikası Müdürü Abdullah Necli, Şeker- İş Sendikası Başkanı Yaver Kop ve 60 fabrika çalışanı Türkiye- Ermenistan sınırındaki Akyaka ilçesindeki meralardan tırtılların şeker pancarı tarlalarına girmesini önlemek için bir kampanya başlattılar. Sınıra yakın bölgede yarım metre aralıklarla sıra halinde dizilen şeker çalışanları attıkları her adımda tırtılları ezerek telef ettiler. Tırtılların şeker pancarı üretimini yüzde 50 zarara uğrattığını söyleyen Yaver Kop, meradan şeker pancarı tarlasına giren tırtılların pancar yaprağını yiyerek verimi düşürdüklerini belirtti. Yaver Kop, "Şeker pancarı yaprağını yiyerek verimi düşüren tırtıllar büyük zarara yol açıyor. Pancar yetiştiricilerine destek vermek, sorununu gündeme taşımak istedik. Ayakla ezme sisteminden başka bir seçeneğimiz yoktur. Ama yöredeki pancar yetiştiricileri, mazota su karıştırarak çevreyi ilaçlıyorlar. Mazotun kokusu, tırtılları kaçırıyor" diye konuştu.

Şeker Fabrikası Müdürü Abdullah Necli ise tırtılının endemik bitkilere zarar vermemesi için sadece ayakla ezilerek öldürüldüğünü söyledi. İlaçlama sisteminin hem pahalı hem de organik tarıma zarar verdiğine işaret eden Abdullah Necli, "Tırtılların Ermenistan’dan geldiği yönünde iddialar var. Bu nedenle Doğukapı sınırından başlayarak tırtılları yok etmeye karar verdik" dedi.

Bedir ALTUNOK/KARS, (DHA)

# şeker # türkiye # kars # tırtıl # fabrika # Ermenistan # halay