Muz ve ceviz vergisi fona dönüştü

İthalat Rejimi Kararında iki kritik değişiklik yapıldı. Muz ve ceviz ithalatında gümrük vergisi düşürüldü. Yerine ise Toplu Konut Fonu getirildi. Üretici atılan bu adımdan memnun...

Muz ve ceviz vergisi fona dönüştü

Muz ve cevizvergisi fona dönüştü...

İthalat Rejimi Kararı'nda iki kritik değişiklik yapılarak, bazı ürünlere ilave vergi, bazı ürünlerin ithalatına ise bir ek mali yükümlülük aracı olarak kullanılan Toplu Konut Fonu getirildi. Sarımsak, kurutulmuş sebze, sert kabuklu meyveler ile muz ithalatında mevcut yüksek oranlı gümrük vergileri indirildi. Bu indirimin biraz üzerinde Toplu Konut Fonu adımı atıldı. Ayrıca, çay, maya, çikolata, lokum, sakız, makarna, ekmek, pasta, kek gibi çok sayıda ürüne ise yüzde 4.3 ile yüzde 20 arasında ilave gümrük vergisi kondu.

Karar Resmi Gazete'de yayımlandı. Ürünlere Toplu Konut Fonu getirilmekle birlikte, gümrük vergilerinde de getirilen fona yakın miktarda indirim yapıldı. Yani başka bir ifade ile söz konusu ürünlerin ithalat maliyetinde çok büyük değişiklik olmadı. Ancak üreticinin hakkı da korundu.

Muz ithalatçılarının yaptığı hesaplamalara göre, bu kararla birlikte mevcut kurlara göre 1 kg ithal muzun maliyeti 0.3 dolara karşılık gelen 2.1 lira civarında artış olacak.

ulusal.com.tr

# vergi # ceviz # muz