Cumhurbaşkanı Erdoğan: ''Ülkemizi ekonomik kurtuluş savaşından da zaferle çıkartacağız''

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. Ekonomiye ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Erdoğan, ''Ülkemizi bu ekonomik kurtuluş savaşından da zaferle çıkartacağız'' dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bakanlar Kurulu toplantısı sornası kameralar karşısına geçerek açıklamalarda bulundu.

Ekonomi gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan önemli açıklamalar yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkan satır başları şu şekilde:

- Deprem sonrası İzmir'de inşa ettiğimiz yapı ve konutları 26 Kasım'da hak sahiplerine teslim edeceğiz.

- Kalan konutların inşasını da kademeli olarak yapmaya devam edeceğiz.

- İzmirli depremzedeler 160-360 bin lira arasında ev sahibi olacak.

''ENFLASYONUN OLDUĞU YERDE DENGELER BOZULUR''

Ekonomideki enflasyon ve yaşanan fiyat artışları ile ilgili konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, gelişmiş ülke ekonomilerinin ciddi enflasyon rakamlarıyla karşı karşıya olduğunu söyledi.

- Ülkemizde kurdaki hareketlerin de etkisiyle yükselen enflasyonla veya fiyat artışı ile sonuçlanan ekonomik sıkıntılar elbette vardır. Ama öncelikle sorunun adını doğru koymamız gerekir. Fiyatlardaki düzenli artışı ifade eden enflasyonun olduğu yerde yatırım olmayacağı, üretim azalacağı, istihdam düşeceği için dengeler bozulur.

- Buna karşılık sadece kurdaki yükselişe bağlı olarak kimi ürünlerde ortaya çıkan fiyat artışı ise yatırımı, üretimi ve istihdamı doğrudan etkilemez. Tam tersine kurdaki rekabet gücü yatırımda, üretimde ve istihdamda artışa yol açar. Ülkemizde yaşanan durum tam da budur. Yani fiyat artışıdır. Velev ki bunun adı enflasyon olsa bile dünyaya baktığımızda ülkelerin enflasyonu yenmek için farklı politikalar izlediğini görüyoruz.

- Geçmişte enflasyon sorunu bulunmayan ülkelerin ortak özelliği cari açık vermemeleridir.

- Teknoloji şirketlerinin değerindeki aşırı yükselişin gerçek ekonomiyle ilgisinin olmadığı biliniyor. Gelişmiş ülke ekonomileri ciddi enflasyon rakamlarıyla karşı karşıya.

- Kimi zaman siyasi ve ekonomik krizlerle kimi zaman darbelerle milletimizin sırtına ağır maliyetler bindiren bu sistemin ekonomik boyutu da vardır. Yıllarca dünya ortalamalarının çok üzerinde oranlarla borçlanan, borçlanmak zorunda bırakılan bir ülke olduk.

- Bu yüksek maliyetin karşılığını da yatırıma, üretime, istihdama kavuşarak değil, kendi siyasi ve güvenlik politikalarımızı izlemeye kalktığımızda şantaja maruz kalarak aldık. Parlamenter sistemde hiçbir hükümetin bu şantaja karşı durabilecek gücü olamadığı için ülkemiz siyasi istikrarsızlık batağına mahkum edildi.

''ÜLKEMİZİ, BU EKONOMİK KURTULUŞ SAVAŞINDAN DA ZAFERLE ÇIKARTACAĞIZ''

Türkiye'nin karşı karşıya kaldığı tabloda bir tercih yaptığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, ''Her zaman olduğu gibi mücadeleyi tercih ettik. Türkiye tarihinde belki de ilk defa kendi gerçeklerine uygun bir ekonomi politikası izleme fırsatı elde etti.'' dedi.

Çin'in de ciddi bir finansal genişleme politikasıyla parasının değerini düşük tutmayı sürdüreceğinin anlaşıldığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:

- Karşımızdaki bu tablo bizi bir tercihe zorlamıştır. Ya ülkemizde eskiden beri hakim olan anlayışı sürdürerek yatırımdan, üretimden, büyümeden, istihdamdan vazgeçecektik ya da kendi önceliklerimize göre yolumuza devam ederek tarihi bir mücadeleyi göze alacaktık.

- Her zamanki gibi biz mücadeleyi tercih ettik. Türkiye, belki de tarihinde ilk defa kendi ihtiyaçlarına ve gerçeklerine uygun bir ekonomi politikası izleme fırsatı elde etmiştir.

- Ülkemizi denklemin dışına itmek isteyenlerin kur, faiz ve fiyat artışı üzerinden oynadıkları oyunu görüyor, kendi oyun planımızla devam etme irademizi ortaya koyuyoruz.

- Ülkemizi bunca tuzaktan, badireden nasıl çıkardıysak Allah'ın yardımı ve milletimizin desteğiyle bu ekonomik kurtuluş savaşından da zaferle çıkartacağız.

''MİLLETİMİZ İÇİN EN DOĞRU OLANI YAPMAKTA KARARLIYIZ''

Cumhurbaşkanı Erdoğan, öncelikleri olan istihdamı arttırmanın yolunun yatırımdan, üretimden, ihracattan, büyümeden geçtiği konusunda hiç kimsenin şüphesinin olmamasını istedi.

- Türkiye'nin yaklaşık 200 yıldır başlattığı her kalkınma hamlesinin önünün darbeyle, vesayetle, krizle kesilerek IMF, Dünya Bankası ve mandacı iktisatçılarımız tarafından aksi istikametle yönlendirilmeye çalışıldığı gerçek işte budur.

- Biz geçmişte uzunca bir süre denenmiş ama bir türlü sonuç alınamamış yüksek faiz döngüsü yerine yatırım, üretim, istihdam, ihracat, büyüme odaklı ekonomi politikamızla ülkemiz ve milletimiz için en doğru olanı yapmakta kararlıyız. Politika faizinin düşük tutulmasını, bunun için memnuniyetle karşılıyoruz." diye konuştu.

''FAHİŞ FİYAT ARTIŞLARI YAPAN FIRSATÇILARA GÖZ AÇTIRMAYACAĞIZ''

Fahiş fiyat artışlarına yönelik değerlendirmelerde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan fırsatçılara göz açtırmayacaklarını ifade ederek ''Hepsinin tepesine bineceğiz'' dedi.

- Kurdaki yükselişi bahane ederek hiçbir mantıklı izahı olmayan fahiş fiyat artışları yapan fırsatçılara göz açtırmayacağız, hepsinin tepesine bineceğiz.

- Yüksek faiz-düşük kur kısır döngüsü yerine yatırım, üretim, istihdam, ihracat odaklı ekonomi politikamızla ülkemiz için en doğru olanı yapmakta kararlıyız.

- Bankalarda ve yastık altında ciddi bir döviz varlığı var.

- Turizm gelirlerimiz hızla artıyor. Savunma sanayiimiz ülkemizin önemli gelir kalemlerinden biri haline dönüşüyor.

''FAİZİN SEVİYESİNİ BELİRLEYECEK OLAN ÜLKENİN İHTİYAÇLARIDIR''

Faizin seviyesini ülkenin ihtiyaçlarının belirleyeceğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan asgari ücret ile ilgili de konuştu.

- Faiz sebeptir, enflasyon neticedir. Faizin seviyesini belirleyecek olan ülkenin ihtiyaçlarıdır.

- Ülkemizi mandacı iktisatçıların arzuladığı şekilde küçültecek, zayıflatacak, insanlarımızı işsizliğe, açlığa, yoksulluğa mahkum edecek politikaları reddediyoruz. Üstelik bu reddimizi yeni de değil, uzunca bir süredir ortaya koyuyoruz. Bunun yerine sorunlarımızı kendi çözümlerimizle aşacak adımları atıyoruz.

- Çalışanlarımızı fiyat artışlarına karşı koruma politikamızı asgari ücrette de sürdüreceğiz.

# erdoğan # son dakika # son dakika haberleri # faiz enflasyon # Erdoğan haberleri # son dakika erdoğan # asgari ücret ne kadar olacak # Erdoğan son dakika # erdoğan asgari ücret açıklaması son dakika # son dakika asgari ücret # erdoğan fiyat artışları # erdoğan izmir depremzede # erdoğan asgari ücret açıklaması # erdoğan ekonomi açıklaması # erdoğan son açıklamaları # erdoğan bakanlar kurulu açıklama # Erdoğan Bakanlar Kurulu # erdoğan son açıklaması # erdoğan konuşma