TZOB market ve üretici arasındaki fiyat farkını açıkladı

Ocak ayında markette fiyatı en fazla artan ürünün yüzde 130,34’lük artışla kabak olduğu açıklandı. Açıklama Türkiye Ziraat Odaları Birliği tarafından yapıldı. Fiyatı en fazla düşen ürünün ise kuru soğan. Üretici ve market arasında fiyat farkının ise en fazla yüzde 348 ile kuru incir de yaşandığı da tespit edildi.

TZOB market ve üretici arasındaki fiyat farkını açıkladı

En fazla fiyat artışı kabakta, en fazla fiyat düşüşü ise kuru soğanda... Market fiyatlarından ise zam şampiyonu havuçta oldu.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Ocak ayı market fiyatları ile üretici fiyatları arasındaki farkı açıkladı. Buna göre ocak ayında markette 29 ürünün fiyatı arttı. Üreticinin elindeki ürünlerden ise 22'sinde fiyatlar yükseldi. Markette 9, üreticide ise üründe fiyat düşüşü yaşandığı belirtildi.

Ocak ayında fiyatı hem üretici fiyatları de hem de markette en fazla artış ürün kabak oldu. Kabaktaki yüzde 130,342'lik artışı, yüzde 57,58 ile patlıcan ve yüzde 53,85 ile sivri biber takip etti. Üreticide fiyatı en fazla düşen ürün de kuru soğan oldu.

Açıklamaya göre, markette fiyatı en fazla düşen ürün havuç olarak belirlendi. Havuçtaki düşüşü yüzde 6,05 ile kuru kayısı ve yüzde 5,22 ile pırasa izledi.

TZOB tarafından yapılan açıklamada, Ocak ayında üretici ve market arasındaki fiyat farkı da en fazla yaşandığı ürünler de açıklandı. En fazla artışın yüzde 348,46 ile kuru incirde yaşandığına dikkat çekildi. Üreticide 13 lira olan kuru incirin markette 58 lira 30 kuruşa satıldığı belirtildi.

Fiyat artışının nedenlerinden birinin Adana ve Mersin’de meydana gelen sel felaketlerinin seralardaki ürünlere zarar vermesinden kaynaklandığı ifade edildi.

ulusal.com.tr

# türkiye ziraat odaları birliği # tzob