Denktaş'ın Danışmanı Stephen Kıbrıs'taki çözümsüzlüğü anlattı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın danışmanı İngiliz siyasetçi Michael Stephen, ''Kıbrıs'ta çözüm iki devletli model'' dedi. Eski danışman, ''Rum politikacılar akıllarından Kıbrıs'ta Rum hakimiyeti kurma fikrini çıkarana kadar, iki tarafın kabullenebileceği bir çözüm mümkün değil'' ifadelerini kullandı.

Denktaş'ın Danışmanı Stephen Kıbrıs'taki çözümsüzlüğü anlattı

Rum tarafının tavrına dikkat çekti. Kıbrıs'taki çözümsüzlüğü böyle anlattı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın danışmanlığını yapan İngiliz politikacı ve hukukçu Michael Stephen konuştu. Cenevre'de Birleşmiş Milletler öncülüğünde Kıbrıslı taraflar ve garantör ülkelerin de katılımıyla 5+1 formatında düzenlenen gayriresmi Kıbrıs konulu konferansı değerlendirdi. Eski danışman, ''KKTC ve Türkiye'nin güvenebileceği kimsenin bulunmadığını'' ve Kıbrıs sorununun çözümü için en iyi yolun ''iki devletli model'' olduğunu belirtti.

İngiltere'de eski Muhafazakar Parti Milletvekili Stephen, Britanya Kıbrıslı Türkler Derneğinin düzenlediği çevrim içi toplantıda değerlendirmelerde bulundu:

- Onlar akıllarından fikrini çıkarana kadar, Kıbrıs'ta hem Kıbrıslı Türklerin hem Kıbrıslı Rumların kabullenebileceği bir çözüm mümkün değil.

- İngiltere hükümeti ve ABD, Kıbrıslı Türkleri umursamıyor. Onlar için Kıbrıs yalnızca stratejik bir değer. İngiltere, adadaki üslerini korumak için insan haklarını ve yasal yükümlülüklerini gözden çıkarmaya ve onların yerine stratejik çıkarlarına odaklanmaya hazır.

Stephen, milletvekili olduğu yıllarda ''Kıbrıs Türk Toplumu'' hakkında çalışmalar yürüttüğü dönemlerde uluslararası toplumun Kıbrıslı Rumları ''kurban'' olarak gördüğünü anlattı. Kendisinin ise Kıbrıslı Türklerin ''soykırıma'' maruz kaldığını keşfettiğini söyledi.

İngiliz siyasetçi, AB’nin hukuka aykırı davrandığına işaret etti. İngiltere'nin, ''Kıbrıs Rum kesiminde ABD'nin de kullandığı askeri üslerini tehlikeye atmamak için'' KKTC'nin tanınmasına yönelik kararı alamadığını vurguladı.

# abd # ingiltere # türk # KKTC # Kıbrıs # hükümet # rum kesimi # İngiliz # Rauf Denktaş # Rum # kıbrıs türkü