TGB'nin başına çuval geçirdiğı ABD askerinin tercümanı ifşa oldu

Türkiye Gençlik Birliği'nin Sarayburnu’nda başına çuval geçirdiği ABD askerinin ifade tercümanlığını ABD vatandaşı ve polisi olan Turan Öztürkoğlu'nun yaptığı ortaya çıktı. Hukukçular, adli tercümanlık bürosunda kaydı olmayan Öztürkoğlu'nun bu görevi yapamayacağını söyledi. Bu şartlar altında TGB üyelerine uygulanan adli kontrolün de kaldırılması gerektiği belirtildi.

TGB'nin başına çuval geçirdiğı ABD askerinin tercümanı ifşa oldu

Tercüman hem de ABD hem de polisi çıktı. Hukukçular Türkiye Gençlik Birliği üyeleri hakkında verilen adli kontrol kararının geri alınması gerektiğini belirtti.

Türkiye Gençlik Birliği'nin Sarayburnu’nda başına çuval geçirdiği ABD askerinin ifadesinin alındığı sırada, tercümanlığını, tercümanlık bürosunda kaydı dahi bulunmayan ABD vatandaşı ve polisi olan Turan Öztürkoğlu’nun yaptığı ortaya çıktı.

Durumu değerlendiren avukat Zeynep Küçük bir kişinin tercüman olabilmesi için özel olarak başvurup, denetimden geçerek, yemin ettikten sonra Adliye listesine eklenebildiğini ifade etti.

- Yabancı uyruklu insanlarla ilgili adli bir işlem yapılacağı zaman, öncesinde o kişiye ‘Türkçe biliyor musun? Kendini Türkçe ifade edebiliyor musun?’ diye sorulur. Eğer bu kişinin Türkçesi yetersizse soruşturma aşamasında savcı tarafından, mahkeme önünde ise hakim tarafından, adliyelerde ilan edilmiş tercüman listelerinden bir kişi seçilir.TGB’nin yeni çuval geçirme olayında Amerikan vatandaşı ve polisi olduğunu tespit ettiğimiz Turan Öztürkoğlu isimli şahıs, kapıdan girmiş ve elini kolunu sallayarak ABD askerinin tercümanı olmuştur. Yeminli Tercüme Bürosu’ndan, Turan Öztürkoğlu’nun sistemde kayıtlı bir kişi olmadığını öğrendim.

Küçük, bu şartlar altında bu ifadenin, prosedürler yerine getirilmediği için yok hükmünde sayılması gerektiğini söyledi.

- ABD askerinin başına çuval geçirme gibi bir olayda ABD vatandaşı ve polisi olan bir şahsın tercümesine güvenilemez. Bu şartlar altında bu ifadenin şikâyet prosedürü yerine getirilmediği için yok hükmünde sayılması lazım. Dolayısıyla da 17 TGB üyesi gence uygulanan adli kontrol kararlarının tamamı, boşa düşmüş oluyor. Türk Yargısı Amerikan polisine güvenemez. Türk yargısı Amerikan vatandaşının ifadeleriyle Türk gençlerini gözaltına alamaz.

Bodrum’da 2012’de başına çuval geçirilen ABD askerinin tercümanlığını, yine ‘Amerikan Polisi’ olduğu belirtilen Öztürkoğlu yapmıştı.TGB’liler o dönem Öztürkoğlu’nun araştırılmasını talep etmiş, Öztürkoğlu’nun Ankara’da Amerika Savunma ve İşbirliği Teşkilatı Merkezi’nde çalıştığı ve ikamet adresi olarak da burayı gösterdiği belirlenmişti. TGB’lilerin o dönem avukatlığını üstlenen Mustafa İlker Gürkan, Öztürkoğlu’nun çalıştığı bu adresin CIA merkezi olarak bilindiğini söylemişti.

# abd # cia # tgb # çuval # ABD askeri # avukat zeynep küçük # zeynek küçük