Son 1 ayda 3 ülke liderine suikast

Mali, Haiti ve Madagaskar... Üç ülke ve üç suikast. Eski fransız sömürgeleri olan 3 ülkenin liderine son bir ayda peş peşe suikastler düzenlendi. Haiti Devlet Başkanı'nın yaşamını yitirdiği suikasten ABD parmağı çıktı. Madagaskar'daki son suikastte ise Fransız istihbaratının olduğu anlaşıldı.

Son 1 ayda 3 ülke liderine suikast

Önce Mali'nin geçici Cumhurbaşkanı Assimi Goita'ya suikast düzenlendi. Goita'ya kimliği belirsiz kişilerce camide cuma namazı kılarken bıçakla saldırıldı. Saldırı başarılı olmadı.

Kısa bir süre sonra ise Haiti'de bir suikast düzenlendi. Hedef Devlet Başkanı Jovenel Moise'ydi. 7 Temmuz'da tamamı yabancı uyruklulardan oluşan silahlı kişilerce evi tarandı. 53 yaşındaki Moise hayatını kaybetti, eşi ağır yaralandı.

Başbakan Claude Joseph, ülkede "acil durum" ilan etti. 53 yaşındaki Cumhurbaşkanı'nın ülkedeki "oligarklara savaş açtığı için" hedef alındığını söyledi.

Soruşturma sonucu silahlı grup deşifre edildi. Suikastçilerden birinin saldırı sırasında DEA yani "ABDUyuşturucuyla Mücadele Dairesi operasyonu" şeklinde bağırması tüm planı ortaya çıkardı. İyi eğitimli suikast timinin komando birliği olduğu anlaşıldı. 26 Kolombiyalıdan oluşan suikast timinin başında ise 2 Haiti asıllı ABD vatandaşı ajanın olduğu tespit edildi.

Şimdiki hedef ise Madagaskar. Madagaskar Devlet Başkanı Andry Rajoelina’ya yönelik başarısız bir suikast planı ortaya çıktı.

Doğu Afrika’daki ada ülkesinin Kamu Güvenlik Bakanlığı suikast planıyla ilgili 6 kişiyi tutukladı. Tutuklananlardan birinin Fransız, ikisinin çifte vatandaş, üçünün ise Madagaskarlı olduğu ortaya çıktı.

Bu haberler sonrası gözler ABD ve Fransa ile birlikte üç eski Fransız sömürgesi ülkenin iç dinamiklerine çevrildi. Mali ve Madagaskar son zamanlarda Fransa'nın yeniden etkinlik arayışında olduğu ülkeler. Uzmanlara göre bu kaostan yararlanmak isteyen ABD de Suriye ve Irak'ta olduğu gibi Haiti'de varlığını sağlamlaştırmanın peşinde.

# abd # operasyon # uyuşturucu # Madagaskar # Mali # suikast # doğu afrika # Haiti # Assimi Goita # Haiti Devlet Başkanı # dea