Manisa Akhisar'da olan deprem neden İstanbul'da hissedildi? Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan yanıtladı

Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan Manisa Akhisar'da meydana gelen depremi Ulusal Kanal canlı yayınında değerlendirdi

Manisa Akhisar'da olan deprem neden İstanbul'da hissedildi? Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan yanıtladı

Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet ErcanManisaAkhisar'da meydana gelen depremi Ulusal Kanal canlı yayınında değerlendirdi.

Manisa'da meydana gelen depremin İstanbul'da hissedilmesini değerlendiren Ercan'ın açıklaması şöyle;

Türkiyedeki depremlerin yüzde 33'ü Batı Anadolu'da olur. Nedeni buradaki gerginliğin birikimi. Batı Anadolu'yu geren doğudan gelen bir baskı Batı Anadolu'ya doğru geliyor. Bunun yanısıra güneydeki afrika anakarası yay boyunca hem Ege'ye hem de Batı Anadolu'ya doğru geliyor. Bu dalış kürek görevi görüp hattı kaldırıyor. bir taraftan da trakyadan tutmuş elmalı yarımadasında da baskı oluyor. Bunun sonucunda terde göçmeler oluyor, göçüt alanları oluşuyor. Batı Anadolu'da oluşan depremler göçüntü türü depremler oluşuyor.

Bunun oluşturduğu dalgalar çok daha büyük dalgalarda hissdedilir. Bundan kaynaklı Manisa'da olan depremi biz İstanbul'da bu yüzden hissettik.

Eğer Kuzey Anadolu'da olsaydı bu kadar uzaklıktan hissedilmezdi. Depremlerin önceden gerginlik yığıntı alanlarına baktığımızda Manisa'daki deprem beklenmedik deprem değildi.

ulusal.com.tr

# deprem # Manisa # istanbul # ahmet ercan # akhisar