Yem fiyatları neden tavan yaptı?

Kuraklık, plansız üretim, üretici örgütlerinin yetersiz oluşu derken, yem fiyatları bir önceki yıla göre yüzde yüz arttı. Besiciler üretemez duruma geldi. Dertlerini Ulusal Kanal'a anlatan Gaziantep Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman Türkman, yem piyasasının tekelleştiğini belirtti. “ Devletin üreticiyi yem piyasasına müdahale etmeli.” dedi.

Yem fiyatları neden tavan yaptı?

Haber: Yalçın Semir Akarsu

Hayvancılık sektörünün girdi maliyetlerinin yüzde 75’ini oluşturan yem fiyatları tavan yapınca, küçük üreticiüretimi yüzde elli azaltmak zorunda kaldı.

Kuraklıktan dolayı ülkemizin kıyı kesimleri hariç bir çok bölgede hasat dahi yapılamadı. Çiftçi girdi maliyetlerinden dolayı hayvan yemi olarak kullanılan stratejik ürünlerden vazgeçti. Hal böyle olunca yıllık hayvan yemi ihtiyacının büyük çoğunluğu ithal edilmek durumunda.Fiyatlarsa cep yakıyor.

Plansız üretim de işin cabası. Gaziantep Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman Türkman sorunları tek tek anlattı.

Türkman, örgütlü hareket edilmediği için üreticinin piyasa tekellerinin eline düştüğünü vurguladı.

Üretici Hasan Yeşil de üretim maliyetini düşürmek için, tarlasında kendi hayvan yeminin bir kısmını yetiştirse bile olmuyor.

Kredileri borçlarını borç alarak kapatmaya çalışan üreticiler devletten çözüm bekliyor.

# kredi # üretici # hayvancılık # üretim # kuraklık # borç # tekel