Tarihi surların kapıları hayat buluyor

Diyarbakır surlarının kapıları için restorasyon başladı. Çalışma, Diyarbakır Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü ile Diyarbakır Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarı Müdürlüğü tarafından yürütülüyor.

Tarihi surların kapıları hayat buluyor

Birçok medeniyete ev sahipliği yapan ve UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası olarak tescillenen Diyarbakırsurlarının kapıları restore ediliyor.

Tarihi surların kapıları yeniden hayat buluyor.

Çalışma Diyarbakır Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü ile Diyarbakır Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarı Müdürlüğü tarafından yürütülüyor. İşlemlerinin tamamlanmasıyla kapılar tekrar yerine takılarak turizme kazandırılacak.

Anadolu Ajansı'na konuşan Diyarbakır Rölöve ve Anıtlar Müdürü Cemil Koç şu açıklamalarda bulundu:

- Aslında kapılar Diyarbakır Kalesi'nin en zayıf noktasını oluşturuyor. Çünkü savaş esnasında en fazla tahribatın, çatışmanın olduğu yerler. Aynı zamanda surun bekçisi görevi görmektedirler. Dolayısıyla eğer bir kaleyi zapt etmek istiyorsanız. Öncelikle o kalenin kapısını açmanız lazım. Kapılar o yüzden çok sağlam yapılmış.

- Bu çalışmalar yapılırken de kapıların üzerindeki çokgen, yuvarlak, damla, akrep, balık gibi farkı motifler üzerindeki farklı ebatlardaki çiviler tek tek kumlama yöntemiyle korozyondan arındırılmaktadır. Daha sonra hazırlanan özel solüsyon içerisinde bekletiliyor. Solüsyondan sonra da mekanik temizleme hafif ince uçlu tel fırçalarla devam ediyor.

- En kısa zamanda restorasyon, konservasyon belgeleme çalışmalarını yapıp kapıları ait oldukları yerlerde tekrar sergilemeye ve halkımızın rahatlıkla gelip görebileceği bir noktaya taşımış olacağız.

İşlemlerinin tamamlanmasıyla kapılar tekrar yerine takılarak turizme kazandırılacak.

# diyarbakır # restorasyon # Sur # unesko