HDP'lilerin dokunulmazlığı ne zaman kalkacak?

Meclis Başkanı Mustafa Şentop, hapis cezası alan HDP'li Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun dosyasının henüz kendilerine ulaşmadığını açıkladı. Kesinleşen hapis cezası Meclis'e ulaştığında usulüne uygun işlemin yapılacağını söyledi. Dosya Meclis'e ulaştığında Gergerlioğlu'nun milletvekilliği düşürülecek.

HDP'lilerin dokunulmazlığı ne zaman kalkacak?

HDP Kocaeli MilletvekiliÖmer Faruk Gergerlioğlu terör örgütü propagandası yapmaktan 2 yıl 6 ay hapis cezası aldı. Vekilliğinin düşürülmesi için gözler Meclis'e çevrildi.

Gergerlioğlu, hakkındaki hapis cezasına karşılık hak ihlali iddiasıyla Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru yaptı. Meclis BaşkanıMustafa Şentop, Gergerlioğlu'nun vekilliğini düşürmek için bu başvurunun sonunun beklenmeyeceğini açıkladı:

- Gergerlioğlu'nun yargı kararı henüz Meclis'e ulaşmadı. Bunun ulaşması için mahkemeden usulüne uygun olarak gelmesi gerekiyor. Ondan sonra bir değerlendirme yapılacaktır. Geldikten sonra usulüne uygun Meclis’te işlem yapılacak.

- Malumunuz Anayasa’da kesin hükmün genel kurula bildirilmesiyle milletvekilliği düşer diyor. AYM süreci hükmün kesinleşmesini engelleyen bir durum değil. Dolayısıyla Anayasaya göre bireysel başvurunun sonucunu beklemek mecburiyeti yok

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Şentop, HDP'lilerin fezlekeleri hakkında da konuştu. Yetkinin komisyonda olduğunu belirtti:

- Karma kurumundaki fezlekeler yeni gitmedi. Uzun zamandır var. Her dönem olmuştur. Bu dönem biraz sayıca fazla hem de içerdikleri suç ithamları, kategoriler bakımından da biraz üzüntü verici bir tablo var. Ama bu konuda bir şey yapılıp yapılmayacağı konusunda benim bir yetkim yok. Yetki karma komisyonda.

# hdp # soruşturma # tbmm # meclis # milletvekili # anayasa # mustafa şentop # Ömer Faruk Gergerlioğlu # AYM # yargı # meclis başkanı # fezleke # dokunulmazlık