ABD'nin 15 Temmuz'daki rolü

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ABD Başkanı Joe Biden ile Brüksel'de yapacağı zirvede çok sayıda başlık ele alınacak. Bunlardan biri de FETÖ olacak. Peki FETÖ konusu neden iki ülke arasında kriz oluşturuyor?

ABD'nin 15 Temmuz'daki rolü

Ankara ile Washington arasında kriz yaratan FETÖ konusu, 14 Haziran'daki Erdoğan-Biden zirvesi öncesi yine gündemde...

ABD, sadece terör örgütü PKK/PYD'yi değil FETÖ'yü de Türkiye'ye karşı kullandı. Faili meçhul cinayetler ile Ergenekon ve Balyoz gibi kumpaslarla Türkiye'yi istediği çizgiye getiremeyen Washignton, 15 Temmuz'da da FETÖ'yü devreye soktu.

Başarısız olan FETÖ'cü darbe girişiminin planlanması ve uygulanmasında ABD büyük rol oynadı. Kalkışmadan yaklaşık 6 ay önce o dönem ABD Başkan Yardımcısı olan Joe Biden'ın FETÖ'cülerin hareketliliğinden bilgisi olduğu ortaya çıktı.

Bu durum, FETÖ'nün iki üst düzey yöneticisi Rıdvan Kızıltepe ile Barbaros Kocakurt'un 2 Şubat 2016'daki ByLock yazışmalarında görüldü. Yazışmalarda Biden'ın Türkiye ziyaretinde Can Dündar'ın oğluna ''Bu adam bizi pek dinlemiyor ama TSK'dan kokular geliyor'' dediği tespit edildi.

Kalkışma sonrası Türkiye'yi ziyarete gelen Biden skandal bir açıklamaya da imza attı. Dönemin Başbakanı Binali Yıldırım ile basın toplantısı düzenleyen Biden, 15 Temmuz gecesi yaşananlar için ''Biz internet oyunu olup olmadığını, ciddi olup olmadığını anlayamadık'' dedi.

Yıllardır FETÖ lideri Fethullah Gülen'i Pensilvanya'da koruyup kollayan Washington yönetimi, darbe planlarında da FETÖ'cülere yardımcı oldu. FETÖ'nün sivil imamlarının kalkışma planlarını Fethullah Gülen'e onaylatmak için ABD'ye sorunsuz gidip geldiği saptandı.

En dikkat çeken olaylardan biri de 15 Temmuz darbe girişimi sırasında yaşandı. O gün Moskova'da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile bir araya gelen dönemin ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, birden görüşmeye ara verdi. Ardından da Kerry'nin ABD Büyükelçiliğine giderek Pentagon ve Beyaz Saray ile 4 saati aşan görüşmeler yaptığı tespit edilmişti.

Buradaki temaslarından sonra tekrar Lavrov ile bir araya gelen Kerry'nin ''Mekanizma harekete geçti'' dediği belirtilmişti. Ardında da ''Erdoğan'ın artık gidici olduğunu'' ifade ettiği kaydedilmişti.

Darbe girişimi bastırılınca FETÖ'cülerin büyük bir kısmı ABD'ye sığındı. Hali hazırda Türkiye'nin konuyla ilgili tezlerini dikkate almayan Washington, FETÖ'cüleri korumaya devam ediyor.

ABD, Türkiye'de ise Millet İttifakı FETÖ'cülerin cezaevlerine atılmasından ve kamudan ihraç edilmesinden rahatsızlık duyuyor.

Bu nedenle Brüksel'de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın FETÖ nedeniyle duyulan rahatsızlığı ABD Başkanı Joe Biden'ın yüzüne söylemesi bekleniyor.

# abd # ankara # türkiye # fetö # erdoğan # 15 temmuz # ergenekon # bylock # nato # Biden # Balyoz # washington # darbe