Şehirlerarası yük taşımacılarının sorunları neler?

Gıdadan elektroniğe yüzlerce çeşit ürünün tedarikinde önemli bir yer tutan şehirlerarası yük taşımacıları birçok sorunla karşı karşıya. Bölgeler arası fiyat eşitsizliği ve yük senedi sorunlardan sadece birkaçı. Ulusal Kanal yayınına katılan Karayolu Yük Taşımacıları Federasyonu Başkanı Ahmet Uzun, yaşadıkları sorunları ve taleplerini anlattı.

Şehirlerarası yük taşımacılarının sorunları neler?

Yüzlerce ürün şehirlerarası yük taşımacılığı ile ulaşıyor. Ancak nakliyeciler birçok sorunla karşı karşıya kalıyor.

Bazı taşıma işlemlerinde yük senedi ve komisyon faturası ilgili kişiler tarafından mevzuata aykırı davranılarak verilmiyor.

Ulusal Kanal’a konuşan Ahmet Uzun, Avrupa Birliği mevzuatının da Türkiye’ye uygulanmaya çalışıldığını söyledi. Bunun taşımacıları olumsuz etkilediğini savundu:

- Bir kaos var. Bölgeler arası fiyat eşitsizliği var.

- Mart ayının 21’inden sonra ilgili bakanlıklardan randevu talep ettik. Taleplerimize geri dönülmedi. Burada ülkemizin çok parası çalınıyor. 14.12 Yük senedi düzenlemeli diyor. Plaka sınırlandırılması bu da kanunda yazıyor.

- Avrupa Birliği’nde bireysel taşıyıcılık yoktur. Bireysel taşıyıcı esnafına bunu dayattığınızda plaka tahdidi olmadan yapılması imkansızdır. Bu 15 milyon insanı etkileyecektir.

Bölgeler arası fiyat eşitsizliği olduğunu belirten Uzun, karayolu yük taşımacılığında fiyat tarifesi olması gerektiğini ifade etti:

- Örneğin A şehrinden B şehrine giden bir araç, B şehrinden dönerken aynı fiyata gidip gelemiyor. Bu da verimsiz bir çalışmayı çıkıyor. Üreticinin tüketicinin ve bireysel çalışan esnafın istikrarlı bir fiyat yakalamasını önlüyor.

# türkiye # fiyat # ticaret # avrupa birliği # ab # esnaf # plaka # lojistik # taşıyıcı # nakliye