Dava adamı: Şefik Hüsnü

Milli Demokratik Devrim siyasetinin öncüsü Doktor Şefik Hüsnü'nün bugün 55'inci ölüm yıldönümü. Aydınlık hareketinin tohumlarını atan Hüsnü'yü İşçi Partisi üyeleri mezarı başında andı.

Aydınlık hareketinin fikri temellerini atan Doktor Şefik Hüsnü 55 ölüm yıl dönümünde mezarı başında anıldı. Anma Tören, Şefik Hüsnü'nün kurduğu Türkiye İşçi ve Çiftçi Sosyalist Fırkası'nı tarihsel miras olarak kabul eden İşçi Partisi üyeleri düzenledi.

Şefik Hüsnü, Paris'ten Türkiye'ye uzanan ve Jön Türklerle başlayan siyasete adım attı. Kurtuluş Savaşı'nda görev aldı. Savaştan sonra Türkiye devrimcilerini birleştirme çabasına girişen Şefik Hüsnü, 20 Eylül 1919 günü de Kurtuluş dergisini yeniden faaliyete geçirdi. Yazılarında mütareke ve işgal yıllarında İstanbul’da ağır koşullarda çalıştırılan işçilerin sesi oldu. Onları dayanışmaya ve direnişe davet etti.

1921 Haziran'da Aydınlık'ı kurdu. Çizgisi ‘Milli demokratik devrim’ olan Aydınlıkçılar akımının da temelleri atılmış oldu.

Mücadele hayatı hep sürgünlerle geçti. Osmanlı baskısıyla mücadele etti. Yurt dışında yaşadığı 1920'li yıllarda Komintern içinde Stalin'le birlikte mücadele etti.

20 Haziran 1946 günü ise Türkiye Sosyalist Emekçi Köylü Partisi’ni kurdu. Parti’nin sesi olarak ‘Emekçinin Sesi’ gazetesini hazırlıkları sırasında 19 Aralık 1946 günü partili bir grup arkadaşıyla tutuklandı. Daha sonra Manisa’ya sürgün edildi. 7 Nisan 1959 günü de 72 yaşında yaşamını yitirdi.

Haber-Kamera: Mevlüt Aydoğdu

ulusalkanal.com.tr

# işçi partisi # aydınlık # Şefik Hüsnü