''İşkence yapan CIA ajanları yargılansın!''

''İşkence yapan CIA ajanları yargılansın!''

Amerikan Gizli Servisi CIA’nin işkence yöntemlerinin ve bunlara harcanan paraların yayımlanan raporlarda ortaya dökülmesinin ardından Birleşmiş Milletler ve Uluslararası Sivil Toplum Kuruluşları konuyla ilgili soruşturma talep etti. Uygulanan yöntemlerin yasadışılığına dayanarak hukuki işlem isteyen kuruluşlar, sorumluların cezalandırılmasını bekliyor.

AlmanDer Spiegel” dergisinin haberine göre Birleşmiş Milletler Terörle mücadele ve İnsan Hakları Komisyonu raportörü Ben Emmerson, sorumluların yargı önünde hesap vermeleri gerektiğini söyledi. Emmerson’a göre CIA’nın işkence yöntemleri hakkında yayımlanan raporlar, uluslararası camianın Bush döneminde “sistematik biçimde suç işlendiği ve İnsan Haklarının zedelendiği” yönünde süregelen şüphelerini doğruladı.

Emmerson, Uluslararası Hukuk zemininde suçluların herhangi bir ülkede yargılanmalarının mümkün olduğunu belirtirken, bu olayda sorumluların Amerika’da yargılanması ve cezalandırılması gerektiğini belirtti.

İnsan Hakları savunucusu sivil toplum kuruluşu Amnesty International da konunun takip edilmesini talep etti. Kurumun Amerika yetkilisi Steven Hawkins, CIA’nın 11 Eylül olaylarının hemen ardından terör şüphelilerine karşı yasadışı işlemler uyguladığını öne sürdü.

Bir diğer dünya çapında faaliyet gösteren kuruluş Human Rights Watch ise hukuki işlem yapılmadığı takdirde bu gibi olayların tekerrür edebileceğine dikkat çekti. Kuruluş yetkilileri sorumluların cezalandırılmaması durumunda bunun, sonraki Amerikan başkanları için de işkencenin daima bir siyasi seçenek olarak varolduğu anlamına geleceğini ifade etti.

Diğer taraftan Amerikan Başkanı Obama konuyla ilgili açıklama yaparak, bundan sonra böyle şeylerin olmaması için “elinden gelen her şeyi” yapacağını söyledi. CIA başkanı John Brennan ise özellikle uygulanan dinleme yöntemlerinin sonuç getirdiğini ancak eksikliklerini kabul ettiklerini belirtti.

ulusalkanal.com.tr

# rapor # cia # alman # DER Spiegel