ABD'ye gümrük misillemesi

Amerikan ürünlerinin ithalatında ek vergi uygulaması resmen başladı. Aralarında pirinç, alkollü içecekler, otomobil ve makyaj malzemelerinin bulunduğu 22 Amerika menşeli ürüne ek vergiye tabi olarak Türkiye'ye girebilecek.

Amerika Birleşik Devletleri'nin demir-çelik ve alüminyum ithalatında uyguladığı ek vergilere karşı ek vergi uygulanmaya başladı.

Bakanlar Kurulu, Amerika tarafından Türk ürünlerine uygulanan ilave vergi yüküne karşılık Türkiye'de ABD menşeli bazı ürünlerin ithalatında ek mali yükümlülük kararı alınmıştı. Karar resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Artık Amerika'dan ithal edilecek otomobiller ek yüzde 60, alkollü içkiler de yüzde 70 vergi zammıyla Türkiye'ye girecek.

TABLO // ABD'YE EK VERGİ

- alkollü içecekler yüzde 70,

- Pirinç yüzde 25,

- Tütün yüzde 30,

- Taşkömürü yüzde 5,

- Makyaj malzemesi yüzde

- Otomobile yüzde 60 e

Otomobil ve alkollü içecekler dışında pirinç, yaprak tütün, güzellik ve makyaj malzemelerine ek mali yükümlülük getirildi.

Amerika menşeli ürünlerden alınacak ek vergi, ithalatta alınan gümrük vergileri ve diğer mali yükümlülüklerden ayrı tahsil edilecek ve genel bütçeye gelir olarak kaydedilecek.

Amerika 23 Mart'tan bu yana ithal demir-çelikte yüzde 25, alüminyumda yüzde 10 ilave gümrük vergisini uyguluyordu. Türkiye de bundan sonra resmen Amerika ürümlerine ek vergi uygulayacak.

ulusal.com.tr

# abd # gümrük # misilleme