ABD'nin Suriye'deki PKK/YPG planı

ABD Merkez Kuvvetler Komutanı Mckenzie Afganistan'dan çekilme sürecinin yarısının tamamlandığını söyledi. Suriye'de DEAŞ'ı bitirmek için bulundurduklarını öne süren Mckenzie, uzun vadede güvenliği sağlama görevini de 'yerel güvenlik kuruluşları' dediği PKK'ya bırakmak istediklerini söyledi. Mckenzie, "Fakat böyle bir karar için henüz erken" dedi.

ABD'nin Suriye'deki PKK/YPG planı

ABD Merkez Kuvvetler Komutanı Mckenzie telekonferans yöntemiyle düzenlediği basın toplantısında Afganistan'dan çekilme sürecini değerlendirdi.

Çekilmenin yüzde ellisinin tamamlandığını belirten Mckenzie, Suriye'deki ABD askeri varlığı konusuna da değindi.

Suriye'de "DEAŞ'ı bitirmek için bulundujkarını savunan Mckenzie, uzun vadede bölgenin güvenliğini yerel kuvvet dediği PKK/YPG'ye bırakmayı hedeflediklerini söyledi.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanı Mckenzie basın toplantısında şu ifadelere ter verdi:

- Ülke dışından terörle mücadele operasyonlarını yürütmeye devam edeceğiz. Dışarıdan bölgedeki diğer yerlerden El Kaide ve DEAŞ’ın peşine düşmeye devam etmek niyetindeyiz ve bu konuda bölgedeki ortaklarla çalışıyoruz. Uzun vadede bu güvenliği sağlama misyonunu, uluslararası destek ve yatırım olmadan yürütebilecek yerel güvenlik kuruluşlarına devretmek istiyoruz ama tabii bu daha ileride olabilecek bir şey.

ABD bölgede Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ismi ile anılan PKK/PYD terör örgütünü destekliyor. PKK, ABD desteğiyle Deyrizor bölgesindeki petrol tesisleri ve birçok bölgeyi işgal altında tutuyor. Ayrıca CENTCOM, PKK üyelerine ilk yardım ve askeri eğitimler de veriyor.

# abd # pkk # YPG # deaş # sdg # el kaide # suriye demokratik güçleri # Deyrizor # ABD askeri # CENTCOM # plan # mckenzie