Erdoğan, bedel ödüyor

Independent gazetesi, Türkiye’nin “Suriye’deki savaşın içine çekileceğini” yazdı. Gazetenin Ortadoğu muhabiri Patrick Cockburn, Türkiye’nin Pakistanlaştığını savundu. Ankara'nın güvenli bölge planı için "Kürtlerle savaşan IŞID'in lehine olabilir" iddiasında bulunan yazar Cumhurbaşkanı Erdoğan'ınsa Suriye sınırında PYD karşıtlığının bedelini ödediğini belirtti.

Erdoğan, bedel ödüyor

Suruç patlaması sonrası dış basında Türkiye’yle ilgili dikkat çeken analizler çıktı. İngiliz İndependent gaztesi Ortadoğu muhabiri yazarı Patrick Cockburn, Türkiye’nin Pakistanlaştığını ve Suriye’deki savaşın içine çekildiğini yazdı.

Cockburn, "Türkiye birçok yönden IŞİD ve Nusra Cephesi için güvenli bir sığınak oldu. Afganistan'daki Taliban militanlarını destekleyen ve onlara güvenli bir bölge sunan Pakistan'a benzer bir rol oynadı. Türk liderler ise bunu şiddetle reddediyor ve bu kadar uzun bir sınırı kontrol etmenin imkansız olduğunu söylüyor." dedi.

İndependent yazarı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sınırın PYD tarafından kontrol edilmesinden rahatsız olduğunu ve bu siyasetin bedelini ödediğini ileri sürdü. "Türkiye, Suruç'daki bombalı saldırıdan sonra ne yapacak?" sorusuyla ilgili güvenli bölge seçeneğine değindi.

Cockburn, "(Türkiye) güçlerini, uzun süredir hedefi olan bir 'tampon bölge' oluşturmak için sınır ötesine, Suriye'ye taşıyabilir. Ancak bu bölge büyük oranda Kürt toprakları içinde yer alacaktır. Hatta söz konusu bu bölge Kürtlere savaşan IŞİD'e yardımcı bile olabilir." ifadelerini kullandı.

İngiliz Times gazetesi de dünkü başyazısında Türkiye’nin PYD ile itifak kurması gerektiğini, İncirlik Üssünü Amerikan uçaklarına açması gerektiğini savunmuştu.

ulusalkanal.com.tr