Küresel rakip ile ilk görüşme

ABD, Başkan Joe Biden'ın göreve gelmesinin ardından Çin ile ilk kez üst düzey temasta bulunacak. 18 Mart'ta yapılacak toplantı öncesinde soruları yanıtlayan ABD Dışişleri Bakanı Blinken, İran'ın nükleer anlaşmalar kosunda geri adım atmayacaklarını vurguladı. Blinken, Uygur ayrılıkçılarının 'soykırım' iddialarını da yineledi.

Küresel rakip ile ilk görüşme

Çin'i "küresel rakip" olarak tanımlayan Joe Biden yönetiminin Dışişleri BakanıAntony Blinken, Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ile görüşecek.

18 Mart'ta Alaska'da yapılacak toplantı, Biden yönetimi ile Çin arasındaki ilk üst düzey temas olarak önem taşıyor.

Görüşmeye, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Dışişleri Komisyonu Başkanı Yang Jiechi de katılacak.

Blinken, kritik görüşme öncesi Temsilciler Meclisi'nde vekillerin sorularını yanıtladı.

İran'ın yaptırımlardan muaf olabilmesi için nükleer anlaşmalarından geri adım atması gerektiğini vurgulayan Blinken, "Nükleer müzakereler konusunda top İran'ın sahasında" dedi.

Uygur ayrılıkçılarının 'soykırım' yalanlarını yineleyen Blinken, "Çin'in Sincan'daki uygulamalarını önceki yönetim gibi "soykırım" olarak tanımlıyoruz. Bu koonuyu Alaska'da Çinli mevkidaşımla yapacağım görüşmede de dile getireceğim" ifadelerini kullandı.

Biden yönetiminin geçen hafta açıkladığı Ulusal Güvenlik Strateji Kılavuzunda Çin, "ABD'nin küresel ölçekteki rakibi" olarak tanımlanmıştı.

# abd # çin # Dışişleri Bakanı # joe biden # alaska # temsilciler meclisi # Antony Blinken # Çin Komünist Partisi # yang jiechi # temas