Türkiye yüz yüze eğitime hazır mı?

Yüz yüze eğitim 2 Mart'ta başlayacak. Ancak ilk etapta düşük risk grubundaki kentlerdeki okullar açılacak. Peki sağlıkçı ve eğitimciler takvim için ne diyor?

Türkiye yüz yüze eğitime hazır mı?

Haber: Buse Gençtürk

Yaklaşık bir yıldır yüz yüze eğitimden uzak kalan öğrenciler okulların açılmasını sabırsızlıkla bekliyor. Ancak artan Kovid-19 vakaları yüz yüze eğitimde yeni bir değerlendirmeyi gerektiriyor.

Eğitim-İş Ankara 1 No'lu Şube Başkanı vaka artışlarının yüz yüze eğitim olanağına etkisini değerlendirdi:

- İl Hıfzıssıha Kurullarına bıraktılar. Doğru bir karar. Sınırlı bir sayıda eğitim yapılabilir.

Köy okulları ve anasınıfları 15 Şubat'ta yüz yüze eğitime başladı. İlkokul öğrencileri, 8 ve 12’inci sınıflar için 1 Mart’ta başlayacak olan yüz yüze eğitim 2 Mart’a ertelendi. Kademeli normalleşme haritasında bulunan düşük risk grubundaki kentlerde okulların açılması bekleniyor.

Kaçan, normalleşme ve yüz yüze eğitim için hazırlıkların yeterli olmadığını belirtti:

- Gerçeklikler var. Okullar buna tam hazır değil. Yeterli temizlik kurallarına uyma, maske mesafe sıkıntı oluyor. Kronik hastalığı olan öğretmen arkadaşlarımız var. Bunların aşılanması gerçekleşmedi.

Birinci dönem sınavlara giremeyen lise öğrencileri de yüz yüze sınavlara girecek. Liseler için belirlenen sınav tarihleri bu kapsamda 8 Mart’a ertelendi. Ancak sınavlara girecek binlerce öğrenci uzaktan eğitimde altyapı eksikliği nedeniyle dersleri dinleyemedi.

Kaçan, uzaktan eğitimin sınavlar için yeterli olmadığını vurguladı:

- Karneye verilmek için deniyor. Bunlar seyreltilebilir. Birçok sınav iptal edilebilir. İkinci dönem mayıs haziran gibi sınav olunabilir ama yine bir adaletsizlik söz konusu.

Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Aydın da okul öncesi eğitimde tedbirlerin daha da dikkatli alınması gerektiğini söyledi:

- Temassız oyunlar oynanmalı. Sınıflar havalandırılmalı.

Uzmanlar ise yüz yüze eğitime ilişkin veli ve öğretmenlere uyarılar yaptı.

Kaçan, salgında eğitim konusunun daha da ciddiye alınması gerektiğini belirtti:

- Okullarda sosyal mesafe maalesef çocuklar uymuyor. Sağlığı koruyarak eğitimi başlatmak doğru bir karar. Biraz daha açıklamaların ciddiyetli olması gerekiyor. Daha ihtiyatlı açıklama yapılması lazım. Cumartesi günü öğreniyoruz ki pazartesi tatil.

Aydın, sınıflarda 20'den az öğrenci bulunması gerektiğini söyledi:

- Okullarda mesafenin ayarlanması gerekiyor. 2 metrekareye bir öğrenci düşecek şekilde öğrenci ayarlanmalı. 20’den az öğrencilerle sınıflarda ders yapılmalı. Şikayetimiz olursa anne-babamıza öğretmenimize söylememiz gerekiyor.

# ankara # eğitim # öğrenci # normalleşme # okul # sınav # eğitimiş # 1 mart # yüz yüze eğitim # altyapı # eğitimci # temassız