Birleşmiş Milletler yetkilileri, Suriye devleti heyetiyle görüşmelere başladı

Suriye krizinin çözümü için yapılan Cenevre-3 görüşmeleri belirsizliklerle başladı. Görüşmelerin başlamasından hemen önce "Riyad grubu" adına görüşmelere katılacak olan heyet bazı şartlar öne sürdü. Ancak şartlar yerine getirilmeyince Riyad grubu görüşmelere katılmayacağını açıkladı. Bir ara görüşmelerin ertelendiği iddia edildi. Ancak bu iddia da doğrulanmadı. Belirsizliğe son noktayı da Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Stephan De Mistura koydu. Mistura'nın ofisinden yapılan açıklamaya göre Suriye devlet heyetiyle görüşmeler saat 17 itibariyle başladı.

Birleşmiş Milletler yetkilileri, Suriye devleti heyetiyle görüşmelere başladı

Suriye krizini çözmek için müzakerler Cenevre'de başladı. Müzakerelere geçilmeden 150'den fazla terör örgütü temsil eden "Riyad Grubu" şartlarını açıkladı.

Riyad Hicab'ın başını çektiği grup, Rusya ve Suriye'nin yürüttüğü askeri operasyonlara son verilmesini, kentlerdeki kuşatmaların kaldırılmasını ve tutukluların bırakılmasını istedi. Ancak talepler karşılanmadı. Riyad Grubu toplantılara katılmayacağını duyurdu.

Bu karar üzerine toplantının ertelendiği iddia edildi. Ancak iddia doğrulanmadı. Daha sonra da Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Stephan De Mistura'nın ofisinden bir açıklama geldi. Açıklamaya göre görüşmeler saat 17.00 itibariyle başladı.

Birleşmiş Milletler, bugün sadece Suriye devlet heyetiyle görüşecek. Birleşmiş Milletler yetkililerinin yarından itibaren de muhaliflerle bir araya geleceği belirtiliyor.

Türkiye'nin direnci üzerine, Amerika'nın desteklediği PKK'nın Suriye uzantısı PYD müzakerelere davet edilmedi.

Masada eli en güçlü olan taraf ise Suriye devleti. 30 Eylül'den bu yana yapılan operasyonlarla kritik bölgelerde kontrolü yeniden sağlayan Suriye devleti heyetine Suriye'nin Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Beşar El Caferi başkanlık edecek.

Katılımın alt düzeyde olacağı görüşmelerin ilk turunun iki ya da 3 hafta sürmesi, ilerleyen dönemlerde de diploması trafiğinin artması bekleniyor.

Ayrı ayrı gerçekleştirilecek olan görüşmelerde üçüncü taraflar doğrudan söz sahibi olmayacak. Türkiye'nin de üyesi olduğu Uluslararası Suriye Destek Grubu'ndaki 17 ülke temsilcileri hazır bulunacak.

ulusalkanal.com.tr

# suriye devleti # cenevre görüşmeleri