Fındıkta ''tahmin'' tartışması: TZOB'den TMO'ya fındık çağrısı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği fındıkta yaşanan son gelişmelere ilişkin açıklama yaptı. Genel Başkan Şemsi Bayraktar, hiç ithalat yapılmadan ülkemize 2 milyar dolar getiren fındığın değerinin korunmasının milli bir görev olduğunu belirtti. Bayraktar, yerli firmaları ve yatırımcıları fındıkta katma değeri yüksek ürünleri üretmeye ve yeni yatırımlar yapmaya çağırdı.

Fındıkta ''tahmin'' tartışması: TZOB'den TMO'ya fındık çağrısı

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin fındık alımının ardından çiftçilerden açıklama geldi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar yaptığı açıklamada, yetkili kurumlar dışında fındıkla ilgili üretim tahmini yapılmasını eleştirdi:

- Bakanlığımız fındık üreticimizin mağduriyetine zemin oluşturan diğer kurum ve kuruluşların rekolte açıklamasına asla müsaade etmemeli ve art niyetli açıklamaları Rekabet Kurumu vasıtasıyla yasal olarak engellenmelidir.

''DAHA HIZLI ALIM VE PEŞİN ÖDEME YAPILMALIDIR''

Ülkemizde fındığın 2021 yılı kilogram maliyetinin ortalama 23 lira olarak belirlendiğini belirten Bayraktar, Rekabet Kurumu’na bir çağrıda bulundu:

- TMO 26 lira 50 kuruş alım fiyatı açıkladı. Ancak serbest piyasaya baktığımızda 23 lira ile 23 lira 50 kuruş gibi neredeyse maliyet fiyatına alımlar yapılıyor. Bu durum tekelleşmeyi gösteriyor. TMO daha hızlı ve daha fazla alım yapmalı, alım merkezlerini artırmalı, çiftçimize ödemeleri peşin yapmaya gayret göstermelidir. Buradan Rekabet Kurumu’na da sesleniyoruz; piyasayı üreticilerimizin aleyhine, tamamen kendi istekleri yönünde şekillendirmeye çalışanlar hakkında gereği yapılmalıdır.

# türkiye ziraat odaları birliği # ekonomi # ihracat # üretici # çiftçi # üretim # ithalat # Tarım # fındık # Şemsi Bayraktar # tmo # Toprak Mahsulleri Ofisi # tzob # rekabet kurumu # fındık fiyatı