'Dersim delili' istedi CHP grubu da onayladı!

CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, "Dersim" teklfiiyle Atatürk dönemini hedef aldı. Tanrıkulu, genç Cumhuriyete karşı başlatılan Dersim İsyanının araştırılmasını istedi. Kanun teklifli verdi. CHP grubunun onayladığı o teklifte Tanrıkulu, on binlerce insanın öldüğünü ve zorunlu göçe tabi tutulduğunu iddia etti. Arşivin yerli ve yabancı araştırmacılara açılmasını talep etti.

'Dersim delili' istedi CHP grubu da onayladı!

CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, genç Cumhuriyete karşı başlatılan Dersim İsyanının araştırılmasını istedi.

Dersim isyanının bastırılışının 83'üncü yılında, TBMM'ye kanun teklifi verdi. Tanrıkulu, “Hadisenin tanımlanması” için Dersim arşivlerinin, Meclis’e devredilmesini istedi. Arşivin yerli ve yabancı araştırmacılara açılmasını talep etti.

Yasa teklifinde, 1937 ve 1938 yıllarında başını Seyit Rıza’nın çektiği isyanın bastırılması için yürütülen “Tunceli Harekâtları” nedeniyle on binlerce insanın öldüğünü ve zorunlu göçe tabi tutulduğunu ileri sürdü.

CHP grubunun onayladığı teklif, TBMM Başkanlığına verildi.

Tanrıkulu, CHP Genel Başkan Yardımcısı olduğu dönemde katıldığı bir programda Dersim’de yaşandığını ileri sürdüğü katliam için CHP adına özür dilemişti. Tanrıkulu’na eski CHP Milletvekili Şahin Mengü sosyal medya hesabından “Sen CHP adına özür dileyemezsin” diye tepki göstermişti.

ulusal.com.tr

# chp # dersim isyanı # dersim # Sezgin Tanrıkulu