KKTC'den Rum Yönetimi'ne NAVTEX tepkisi: ''Doğu Akdeniz'de oldu bittilere seyirci kalmayacağız''

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Rum Yönetimi’nin, Doğu Akdeniz’de NAVTEX kararına tepki gösterdi. NAVTEX'in, KKTC ruhsatlarını da kapsayan bir alanda olduğuna dikkat çekilen açıklamada, "Doğu Akdeniz’de oldu bittilere seyirci kalmayız” denildi.

KKTC'den Rum Yönetimi'ne NAVTEX tepkisi: ''Doğu Akdeniz'de oldu bittilere seyirci kalmayacağız''

Güney KıbrısRum Yönetimi’nin, tek yanlı ilan ettiği Münhasır Ekonomik Bölge’de Fransız Nautical Geo araştırma gemisinin çalışma yürütmek üzere 22 Ekim’de yeniden denize açılacağı bildirilmişti.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, Güney Kıbrıs’ın NAVTEX ilanını Doğu Akdeniz’de gerginliği tırmandıran bir adım olduğunu belirterek, kınadı.

Açıklamada, geminin KKTCruhsatlarını da kapsayan bir alanda araştırmaya başlayacağına dikkat çekildi, "oldu bittilere seyirci kalmayız” denildi.

- Kıbrıs adasının 2 ortak sahibinden biri olan Kıbrıs Türk halkı adanın etrafındaki denizlerdeki hidrokarbon kaynaklarının da ortak sahibidir. Bu Kıbrıs Türk halkının 1960’ta kazandığı egemen eşitliğin ve eşit statünün doğal bir yansımasıdır. Bu nedenle Rum tarafının Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin onayını almadan yapacağını açıkladığı bu araştırmayı şiddetle kınıyoruz. Hal böyle iken, Kıbrıs Türk halkının, haklarının Rum tarafınca tek yanlı eylemlerle ve oldu bittilerle gasp ve ihlal edilmesine seyirci kalınmayacaktır.

KKTC Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında, Doğu Akdeniz’de sorunların çözümü için tercih edilen öncelikli yolun diyalog ve iş birliği olduğu vurgulandı. Tüm tarafları bir araya getirecek Doğu Akdeniz konferansı çağrısı yinelendi.

# KKTC # Kıbrıs # Kıbrıs Türkleri # doğu akdeniz # Mavi Vatan # akdeniz # Navtex # rum yönetimi # kuzey kıbrıs # ruhsat # Kıbrıs halkı