Seçim barajı düşüyor mu?

Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde siyasi partiler, seçim ve yerel yönetimler mevzuatlarında düzenleme yapılması bekleniyor. Seçim barajının yüzde 5’e çekilmesi ve seçim sisteminde daraltılmış bölge üzerinde çalışılıyor. Belediye meclislerinde de değişiklik yapılması hedefleniyor.

Seçim barajı düşüyor mu?

Siyasi partiler, seçim ve yerel yönetimler mevzuatlarında düzenleme yapılması hedefleniyor.

Habertürk yazarı Muhammet Sarıkaya’nın yazısına göre uzun süredir kenarda bekletilen bazı düzenlemeler hayata geçirilecek.

Düzenlemelerin başında çok tartışılan yüzde 10’luk seçim barajının yer aldığı öğrenildi. Barajın yüzde 5’e çekilmesi yönünde bir fikir birliği oluştuğu iddia ediliyor.

Seçim sisteminin değiştirilmesi üzerinde de mesai harcanıyor. Bunun için “esnek daraltılmış” bölge adı verilen bir model planlanıyor.

Buna göre, en fazla 5 vekil çıkaracak şekilde seçim bölgeleri oluşturulacak. Örneğin İstanbul’un 98 vekili ve 3 seçim bölgesi varken bu durumda 20 seçim bölgesi olacak. Vekil sayısı 5’ten az olan kentlere ise tek seçim bölgesi getirilecek.

Çalışma ile yerel yönetimlere ilişkin düzenlemeler de yapılacak. Seçilen belediye başkanları, belediye meclislerinin doğal başkanı olamayacak. Belediye meclisleri Meclis gibi başkanını kendisi seçecek. Oturumu da seçilen başkan veya yerine gösterdiği başkanvekilleri yönetecek.

Edinilen bilgilere düzenlemelerin bu yasama yılında tamamlanması zor. Habertürk yazarı Sarıkaya’ya göre bu düzenlemeler Meclis’te gelecek yılın ilkbaharına kadar tamamlanabilir.

ulusal.com.tr

# Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi # seçim barajı