Almanya'daki Fetullahçı yapılanma: Federal Başsavcılık soruşturma başlattı!

Almanya'da MİT tarafından tespit edilen yaklaşık 300 FETÖ şüphelisi hakkında Alman İstihbarat Teşkilatı BND'ye sunulan dosyanın Alman makamları tarafından basına sızdırmasıyla, Federal Almanya Başsavcılığı soruşturma başlatma kararı aldı.

Almanya'daki Fetullahçı yapılanma: Federal Başsavcılık soruşturma başlattı!

Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziére (CDU), başka bir ülkenin Almanya'da bu tür istihbarat faaliyetlerinde bulunmasının Alman Anayasası'na aykırı olduğunu ve suç teşkil ettiğini vurgulayan bir açıklama yaptı. De Maizière, Türk yetkilileri daha önce uyardıklarını da sözlerine ekledi.

Federal Almanya Başsavcılığı, Ocak ayında da benzer bir nedenden dolayı Köln merkezli Diyanet İşleri Türk İslam Birliği DİTİB'i fiilen hedef alan soruşturma başlatmıştı. Köln merkezli DİTİB Genel Sekreteri Dr. Bekir Alboğa, yanlış anlaşılan bir Genelge'den dolayı DİTİB bünyesindeki camilerde Fethullah Gülen örgütüne yakın olan cami cemaatiyle ilgili bazı DİTİB yetkililerinin bilgi topladığını kabul etmişti (Die Zeit, 18 Ocak 2017). Olayın ortaya çıkması üzerine bazı imamlar Türkiye'ye geri dönmüştü.

Almanya'nın önde gelen basın-yayın kurumlarından NDR, WDR ve Süddeutsche Zeitung'un MİT'in Almanya'da 15 Temmuz Darbe Girişimi sonrası Türk kökenli muhtemel FETÖ mensuplarıyla ilgili toplanan bilgi ve belgelerin Münih Güvenlik Zirvesi'nde bizzat Hakan Fidan tarafından mevkidaşı Bruno Kahl'e verildiğini haberlerleştirmeleri üzerine, siyasilerden de tepkiler gelmeye başladı. Tepkiler üzerine bazı eyaletlerin istihbarat birimlerinin verilen dosyada adı geçen FETÖ şüphelilerine ulaşarak bilgilendirdikleri ve Türkiye gitmeleri durumunda tutuklanabileceklerini doğrudan şüpheli kişilere bildirdikleri açıklandı.

Konuyla ilgili görüşlerini açıklayan Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel (SPD), "Henüz açıklama için erken. Konuyu ayrıntılarıyla incelemek gerekir." dedi.

İçişleri Bakanı Thomas de Maizière (CDU) ise sert tepki göstererek şunları söyledi:

"Türk tarafına defalarca söyledik. Bu tür faaliyetler Alman Anayasası'na aykırı ve suçtur." SPD Grup Başkanvekili Thomas Oppermann da şunları söyledi: "Türkiye giderek otoriter bir ülke oluyor. Demokrasiden uzaklaşıyor. MİT'in Almanya'da insanlarla ilgili gizlice bilgi toplaması kabul edilemez. Erdoğan, Türkiye'ye zarar veriyor."

MİT'in Alman istihbarat birimlerine verdiği bilgilerin, FETÖ şüphelilerine ulaştırılmasının Berlin ve Ankara arasındaki güven bunalımını gözler önüne serdi. BND Şefi Bruno Kahl geçtiğimiz günlerde Alman istihbaratının 15 Temmuz FETÖ Darbe Girişimi konusunda Fethullahçıların darbenin sorumlusu olduğuna ilişkin sunulan bilgi ve belgelerden tatmin olmadığını bizzat açıklayarak Ankara'da rahatsızlığa yol açmıştı.

ulusalkanal.com.tr

almanya MİT başsavcılık federal fetullah