Filmlere sahne olan Buca Cezaevi kapatılıyor

İzmir’de 62 yıldır kullanımda olan Buca Cezaevi hakkında kapatılma kararı alındı. İzmir Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumu olan bina, yaşı ve fiziki yapısı nedeniyle hizmet süresinin sonuna geldi.

Filmlere sahne olan Buca Cezaevi kapatılıyor

Filmlere sahne olan 62 yıllık tarihi cezaevi kapılarını kapattı.

İzmir’de büyük yıkımlara neden olan 30 Ekim depreminde Buca Cezaevi de ağır hasar aldı. 16 bloktan oluşan cezaevi hakkında 17 Mayıs’ta kapatılma kararı verildi.

Şimdiye kadar 600 bin tutuklu ve hükümlüyü misafir etti Buca Cezaevi. Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün talimatı ile 17 Mayıs’ta faaliyetlerini tamamen sonlandırdı.

Buca cezaevi inşa edildiği dönemde Bayrampaşa Cezaevi ile birlikte Türkiye'nin en büyük 2 ceza infaz kurumlarından biriydi.

İzmir’in Buca ilçesinde üzüm bağları ve tarım arazilerin arasındaki 80 dönümlük arazide 1300 kişi kapasite ile açıldı. Daha sonraki yıllarda kapasitesi 3 bin 200 kişiye çıkarıldı.

2000’li yıllara kadar adli, terör, çocuk ve kadın gibi tüm suç grupları ve cinsiyetlerin farklı koğuşlarda kaldığı bir kurum olarak hizmet verdi Buca Cezaevi. Birçok hayat hikayesinin sessiz tanığı oldu.

Faaliyet gösterdiği yıllarda cezaevi birçok Yeşilçam filminde de kullanıldı. Buca Cezaevinde çekilen filmler arasında "Ben Doğarken Ölmüşüm" ve "Susuz Yaz" gibi hafızalara kazınan yapıtlar bulunuyor.

# türkiye # türk # cezaevi # buca # adalet # adalet bakanı # abdulhamit gül # izmir Buca # buca cezaevi