Atlantik ittifakında büyük çatlak

Gergin biten G7 zirvesi sonrası, ABD Başkanı Donald Trump'ın ortak bildirgeden çekilmesi, Avrupa'da hayal kırıklığı yarattı. Dünya medyası G7 zirvesini "moral bozucu", aynı tarihlerde yapılan Şangay İşbirliği Örgütü toplantısını ise "başarılı" olarak değerlendirdi.

Dünyanın gelişmiş yedi ekonomisine sahip olan ve G7 olarak bilinen birliğin Kanada’daki Liderler Zirvesi sona erdi. Zirveye Atlantik ittifakı içindeki tartışmalar damga vurdu. ABD merkezli Foreign Policy dergisi, tarihin en bölünmüş G7 zirvelerinden birinin geride kaldığını duyurdu.

Zirveden sonra Alman devlet televizyonuna değerlendirmeler yapan Almanya Başbakanı Angela Merkel, "durumun iç açıcı olmadığını" söyledi. Zirveyi "moral bozucu" olarak nitelendiren Merkel, "Bu konuda konuşmaya devam etmekle bazı şeylerin çözüme kavuşacağını düşünmüyorum" diye konuştu.

Alman Deutsche Welle Gazetesi "G7 tartışmaları sürerken, Rus Lider Vladimir Putin ile Çin'in Lideri Şİ Cinping Şangay'da dostluklarını gösterdi" yorumunu yaptı.

İngiltere'nin Londra merkezli Metro gazetesi zirveyi büyük puntolarla duyurdu. Haber, "Trump, Despot Kim'e yakınlık gösterirken asıl müttefikleriyle ayrı düştü " manşetiyle geniş yer aldı. Ayrıca Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti lideri Kim Jong-un'un fotoğrafı da haberin yanına eklendi.

Yine İngiliz yayın kuruluşu olan BBC, zirveye "G7 zirvesi: Donald Trump, Amerika'nın en önemli müttefiklerine ateş açtı" başlığıyla yer verdi.

Reuters haber ajansı ise zirveye ilşkin, "Çin gazeteleri G7 kargaşası ile Şangay İşbirliği zirvesinin başarısını karşılaştırdı" ifadesini kullandı.

Hong Kong merkezli , South China Morning Post Gazetesi zirvenin ardından ticaret savaşı başlığını attı, Donald Trump'ın tırnak içinde "moral bozucu" G7 tweetlerinin ardından Avrupa Birliği'nin de Amerika'ya ek vergi uygulayacağını yazdı.

Öte yandan ABD Başkanı Donald Trump, gergin biten G7 zirvesi sonrası Twitter'dan bir dizi açıklama yaptı. Trump, "Üzgünüm, ne arkadaşlarımız ne de düşmanlarımıza ticarette bizden faydalanmalarına daha fazla izin veremeyiz. Amerikalı çalışanlar önceliğimiz olmak zorunda" ifadelerini kullandı.

ulusal.com.tr

# abd # trump # ŞANGAY # g7 zirvesi