'İsrail'in ihlalleri savaş suçu kapsamına girebilir'

Birleşmiş Milletler Soruşturma Komisyonu, Filistinli sivillere kasten ateş açarak 189'unu şehit eden İsrail askerleri için acil soruşturma başlatılması çağrısında bulundu.

Birleşmiş Milletler Soruşturma Komisyonu, İsrail'in Gazze'deki Filistinlilere yönelik ihlallerinin savaş suçu ve insanlığa karşı suçlar kapsamına girebileceğini duyurdu.

Komisyon, Filistinli sivillere kasten ateş açarak 189'unu şehit eden İsrail askerleri için acil soruşturma başlatılması çağrısında bulundu.

Komisyon raporunu, Birleşmiş Milletler'in Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı.

Komisyon Başkanı Arjantinli insan hakları uzmanı Santiago Canton (Santiago Kanton), "Büyük Mart Yürüyüşünde, İsrail askerlerinin uluslararası insan hakları ve insancıl hukuka yönelik ihlallerde bulunduğuna inanmak için makul gerekçeler var. Bu ihlallerin bazılarını savaş suçu veya insanlığa karşı suçlar oluşturabilir" dedi.

Raporda, öldürülen Filistinlilerin 183'ünün gerçek mermilerle yaşamını yitirdiği, yine 6 bin 106 Filistinlinin de gerçek mermilerle yaraladığına dikkat çekildi.

Raporda, öldürülen ve yaralanan sivillerin çoğunun İsrail güvenlik güçleri için "Yakın bir tehdit" oluşturmadığı vurgulandı.

Ayrıca 3 bin 98 Filistinli sivilin de şarapnel parçaları, plastik mermi ve göz yaşartıcı bombalarla yaralandığı kaydedildi.

Birleşmiş Milletler Soruşturma Komisyonu'nun hazırladığı rapor, 18 Mart'ta İsviçre'deki Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi'nde devam eden İnsan Hakları Konseyi'nin 40'ıncı oturumuna sunulacak.

# israil # filistin # bm # gazze # savaş suçu