Muhsin Fahrizade için Meşhed ve Kum kentlerinde törenler düzenlendi

İran’da, suikast sonucu hayatını kaybeden bilim insanı Muhsin Fahrizade için Meşhed ve Kum kentlerinde törenler düzenlendi. Fahrizade’nin cenazesi yarın Başkent Tahran’da düzenlenecek resmi törenle toprağa verilecek. Fahrizade’nin öldürülmesinin ardından dikkatler İsrail'e çevrildi. İran, intikam yemini ederken, İsrail yurt dışı temsilciliklerinde alarm durumuna geçti. Öte yandan Türkiye, İranlı bilim adamına yönelik saldırıyı kınadı.

Muhsin Fahrizade için Meşhed ve Kum kentlerinde törenler düzenlendi

İran’da, suikast sonucu hayatını kaybeden bilim insanı Muhsin Fahrizade için iki ayrı yerde cenaze törenleri düzenlendi.

İlk tören Meşhed'deki İmam Rıza Türbesi'nde gerçekleştirildi. Fahrizade’nin naaşı daha sonra Kum kentindeki Masume Türbesi'ne götürüldü. Törenlere, Fahrizade'nin ailesi ve din alimleri ile siyasi yetkililer katıldı.

Muhsin Fahrizade'nin naaşı, yarın başkent Tahran'da düzenlenecek devlet töreninin ardından toprağa verilecek.

İran’da askeri nükleer programının ‘babası’ kabul edilen Muhsin Fahrizade’nin suikast sonucu öldürülmesinin ardından gözler İsrail’e çevrildi.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, suikastın ardında İsrail’in olduğunu belirtti. “Bu suçun yanıtı uygun bir vakitte verilecektir. Halkımız, siyonist rejimin tuzağına düşmeyecek kadar akıllı ve bilgedir” dedi.

İran lideri Ayetullah Ali Hamaney’in siyasi danışmanı Hüseyin Deghan da, İsrail’in ABD’de iktidar değişikliği olmadan baskıyı arttırarak İran ile topyekûn savaş çıkartmak istediğini söyledi.

İran’dan gelen açıklamalar üzerine İsrail yurtdışı temsilciliklerinde alarm verdi.

Muhsin Fahrizade, İran’ın milli nükleer programın sürdürülmesindeki kilit isimlerden biriydi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu 2018 yılında Fahrizade’yi hedef göstermiş, ‘Bu ismi unutmayın’ demişti.

Türkiye, İranlı bilim adamına yönelik saldırıyı kınadı. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Türkiye, bölgede barış ve huzuru bozmaya çalışan her türlü girişime ve faili ya da hedefi kim olursa olsun terörizmin her türüne karşıdır” denildi. Tüm taraflara sağduyu ve itidal çağrısı yapıldı.

ulusal.com.tr

# türkiye # iran # israil # nükleer # muhsin fahrizade # netanyahu # meşhed # kum