İran'dan ''Taviz yok'' mesajı

İran ile P5+1 ülkeleri arasındaki anlaşma hakkında İran'ın dini lideri Hamaney net konuştu. Amerika'nın bölge siyasetlerine ilişkin ülkesinin dış politikasında değişiklik olmayacağını belirten Hamaney, "Devrim prensiplerinden geri adım atmayacağız" dedi. Öte yandan Obama yönetimi anlaşma için İsrail ve Körfezdeki müttefiklerine ikna turları düzenleyecek.

İran'dan ''Taviz yok'' mesajı

P5 + 1 ülkeleri ile İran arasında imzalanan nükleer anlaşmanın yansımaları sürüyor. Tahran’dan gelen son mesajlar emperyalizm karşıtı mevcut politikanın küresel güçler ile varılan anlaşmaya karşı değişmeyeceği yönünde.

Bu konuda kritik bir açıklama da İran’ın dini lideri Ayetullah Hamaney’den geldi. Hamaney İran'ın devrim prensiplerinden taviz vermeyeceğini belirtti. "Nükleer uzlaşı üzerinden dış politikamızı müzakere konusu yapmayacağız" dedi.

Tahran ile Washington’un Ortadoğu politikasının tezat içinde olduğunu söyleyen Hamaney, İran’ın kibirli Amerikan politikalarına karşı tavrının değişmeyeceğini vurguladı.

Öte yandan İran, bölge ülkeleriyle işbirliğini artırmaya dönük adımlarını da hızlandırdı. İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’in nükleer anlaşmaya kuşkuyla bakan Körfez ülkelerini ziyaret edeceği öğrenildi.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de önceki akşam Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı telefonla aradı. Bölge halkının umudunu Ankara-Tahran işbirliğine bağladığını söyleyen Ruhani “İkili işbirliğiyle bölgede kazan-kazana dayalı bir çözüm yolu bulabiliriz” dedi.

Amerika yönetimi de İran'la varılan anlaşmayı İsrail ve Körfez ülkelerine de kabul ettirmek üzere temaslara başlıyor. ABD Savunma Bakanı Ashton Carter ömüzdeki hafta sonu İsrail'i ziyaret edecek. Carter'ın hemen ardından yapacağı ziyaret ise Suudi Arabistan'a olacak.

ulusalkanal.com.tr

# israil # tayyip erdoğan # hamaney # Körfez ülkeleri # taviz